Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla, 100’den fazla kuruma özelleştirme yolu açıldığına ilişkin haberler üzerine, Komisyon üyesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Garo Paylan’la konuştuk.
Paylan, kararın kamu kurumlarına ait gayrimenkullerin Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesine ilişkin olduğunu, bu kurumların özelleştirilmesine dair olmadığını vurguladı.
“Söz konusu tasarı, kamu kuruluşlarına ait gayrimenkullere ilişkin. Özelleştirme İdaresi’nin imara açma yetkisi var. Tasarı da kamu kurumlarının arazi gibi gayrimenkullerini Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesi, imara açılan alanların satılıp gelirin yüzde 5'inin Özelleştirme İdaresi’ne, yüzde 95’inin kuruma kalmasını içeriyor.”
"Kamuya ait mülkler kamu için değerlendirilmeli"
Bu tasarının Özelleştirme İdaresi’ni “emlakçı” haline getirdiğini belirten Paylan, bu tasarıyla çoğunlukla kamu kurumlarının elinde bulunan yeşil alanların da binalaştırılacağını söyledi.
“Bu tasarıyı kesinlikle desteklemiyoruz. Kamuya ait kurumların elinde kalan yeşil alanlar da Özelleştirme İdaresi’nce imara açılacak. Kaldı ki kamu kurumları kendi mülklerini kendi kararlarıyla değerlendirebilir. Atıl kalmış arazi ve mülklerinse rant amacıyla değil, yine kamu yararına değerlendirilmesi gerekiyor. Buralar hastane, okul, park olarak değerlendirilebilir.”
Ne olmuştu?
Pazar günü Hürriyet’te yer alan haberde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla, 100’den fazla kuruma özelleştirme yolu açıldığı bilgisi yer almıştı.
Habere göre, tasarıyla birlikte aralarında Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DTGM), Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Türk Dil Kurumu’nun (TDK) da olduğu kurumlar, varlıklarını özelleştirme idaresine devrederek, ihale yasasının kapsamı dışında özelleştirebilecek.
Kapsama giren kuruluşlardan bazıları şöyle:
Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, TRT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, GAP Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, TÜBİTAK, DHMİ, YURTKUR, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Adalet Akademisi, Spor Genel Müdürlüğü. (EA)