* Fotoğraf: Ayça Söylemez, bianet
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri/İnsanları’na açılan “700. hafta davası”nın üçüncü duruşması, bugün İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Mahkeme avukatların taleplerini reddederken, polis saldırısında sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında suç duyurusu yapılması talebini de reddetti.
Bir sonraki duruşma 23 Mart 2022, saat 13:30'da yapılacak.
“Yargılanması gerekenler zorla kaybedenler”
Duruşma sonrası avukatlar adliye önünde yaptıkları açıklamalarda yargının tutumunu eleştirdi. Hafıza Merkezi’nden, avukat Emel Ataktürk, Cumartesi İnsanları’nın yargı tacizine maruz bırakıldığını ifade etti, “Önce mağdur annelerinin sonra tüm toplumun bu suçlarla ilgili bilgileri bilmeye hakkı vardır. Yargılanması gerekenler zorla kaybetme suçunu işleyenlerdir” dedi.
#CumartesiAnneleriDavası sonrası Avukatlarımızın Açıklamaları https://t.co/I7nxTh3S0O
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) November 24, 2021
“Derhal beraat” talebi
Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın resmi sosyal medya hesabından aktardığına göre bugünkü duruşmada ilk sözü alan Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, “Mahkeme tüm sanıkları korumak için derhal beraat kararı vermelidir” dedi.
Avukat Diyar Çetedir de “Annelerin 700 haftadır yaptığı bir eylemle ilgili bildirimde bulunmalarına gerek yok. Burada Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet yoktur, olsa olsa kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanması vardır” diye konuştu.
Avukat Cahit Kırkazak, “Kötü muamelede bulunan kamu görevlilerinin tespit edilip haklarında suç duyurusunda bulunulmasını, tüm sanıklar hakkında da derhal beraat kararı verilmesini” talep etti.
Mahkeme, kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talebinin reddine karar verdi.
Reddi hakim istendi
Avukatların diğer taleplerinin de kısa sür eiçerisinde reddedilmesinin ardından söz alan avukat Efkan Bolaç, “Geldiğimiz noktada biz bu davayı sizle yürütmek istemiyoruz. Bu davadan çekilin ki dava rahat rahat yürüsün. Sizi sanıkların teminatı olarak görmüyoruz” dedi.
Avukat Kırkazak mahkemenin objektif olmadığı değerlendirmesini yaparken diğer avukatlar da reddi hakim taleplerini iletti.
Ancak mahkeme bu talep hakkında karar vermeksizin duruşmaya devam etmek isteyince avukatlar tepki gösterdiler ve reddi hakim taleplerinin sonuçlanmadığını belirterek duruşmaya devam edilemeyeceğini söylediler. Mahkeme heyeti de talepleri yine reddedince avukatlar salonu terk etti.
Ocak: Tarafsızlığınıza inanmıyorum
Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından salona döndü, avukatlar ise protestolarına devam ettiler.
Kayıp yakını Maside Ocak da mahkemenin tutumuna dair şunları söyledi: “Burada kayıp yakınlarımızın fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'nda bekleyişimizi yargılıyorsunuz. Tarafsızlığınıza inanmıyorum.”
Mahkeme duruşmayı sonlandırırken 10 kişi hakkında zorla getirme kararı, iki kişi hakkında da yakalama kararı düzenlenmesine hükmetti.
Ne olmuştu?
Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların bulunup faillerin yargılanması talebiyle 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda başlattıkları oturma eylemine 15 Ağustos 1998'de başlayıp yedi ay süren polis saldırısı sonucu 13 Mart 1999’da ara verdi. 31 Ocak 2009’da yeniden başlayan Cumartesi oturmaları 25 Ağustos 2018’deki 700. Haftada tekrar polis saldırısı ile karşılaştı.
700. haftada polis plastik mermilerle saldırdı, çok sayıda kayıp yakını gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı, avukat Gülseren Yoleri, konuyla ilgili açıklamasında, 700. Hafta etkinliğinin “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bilgisi dahilinde Beyoğlu Kaymakamlığı imzalı bir karar ile keyfi olarak yasaklanmış olduğunu” söyledi.
TIKLAYIN - Maside Ocak: 97’de 2 Kuşak Gözaltına Alınırdık, Bugün 3 Kuşak Alınıyoruz
700. Hafta buluşmasında gözaltına alınan Maside Ocak, “1997'de iki kuşak olarak gözaltına alınırdık, bugün üç kuşak gözaltına alındık” dedi.
21 Mart 1995’te gözaltına alındıktan sonra cansız bedenine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak, 82 yaşındaki annesi Emine Ocak’ın da gözaltına alınmak istendiğini, son anda polislerce otobüse bindirilmediğini, annesinin kalkanlarla itildiğini, kollarının morartıldığını anlatmıştı.
46 hak savunucusuna dava
Haklarında "Toplantı ve Gösteri Yasasına muhalefet" suçundan dava açılanların isimleri şöyle:
Koray Çağlayan, Koray Kesik, Leman Yurtsever, Levent Gökçek, Lezgin Özalp, Maside Ocak, Mehmet Günel, Muhammed Emin Ekinci, Ayça Çevik, Besna Koç, Cafer Balcı, Can Danyal Aktaş, Cihan Oral Gülünay, Cüneyt Yılmaz, Deniz Koç, Ercan Süslü, Ezgi Çevik, Faruk Eren, Fecri Çalboğa, Ferhat Ergen, Gamze Elvan, Hakan Koç, Hasan Akbaba, Hasan Karakoç, Jiyan Tosun, Kenan Yıldızerler, Murat Akbaş, Murat Koptaş, Onur Yanardağ, Osman Akın, Özer Oymak, Özge Elvan, Ramazan Bayram, Rüşa Sabur, Sadettin Köse, Adil Can Ocak, Ahmet Karaca, Ahmet Süleyman Benli, Ali Ocak, Ali Yiğit Karaca, Atakan Taşbilek, Ataman Doğa Kıroğlu, Saime Sebla Arcan, Sinan Arslan, Ulaş Bedri Çelik, Volkan Uyar.
O gün eyleme katılmak üzere alanda bulunan milletvekilleri ile ilgili de dokunulmazlıkları olduğu gerekçesiyle dosyalarının tefrikine karar verildi.
1995'ten beri Galatasaray meydanındaHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü. Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Hep birlikte gözaltında kaldıkları süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların bulunup faillerin yargılanması talebiyle 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda başlattıkları oturma eylemine 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. |
(AS)