Suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink ve çocukları Delal Dink, Arat Dink ve Sera Dink'in bireysel başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi "etkili soruşturma yapılmadığı" gerekçesiyle Dink ailesinin haklarının ihlal edildiğine karar verildi.
Karar oy birliğinde alındı.
bianet’e konuşan dava avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu henüz kararı görmediklerini belirterek şunları ifade etti:
“Eğer ki karar etkin soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle verilmiş, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının gerekçelerine dayandırıldıysa, bu durumda Savcı’nın soruşturmayı tamamlayıp iddianame düzenlemesi lazım.
"İstanbul ve Trabzon Emniyeti hakkında soruşturma izni verilmemiş ve tüm itirazlarımız reddedilmişti. Jandarma görevlilerininse sadece bir kısmı hakkında soruşturma izni verilmişti.
"Konuyu AİHM’e taşıdığımızda, mahkeme cinayetin örgütlendiği yer olan Trabzon Emniyeti ile Hrant Dink’in yaşadığı ve cinayetin işlendiği yer olan İstanbul Emniyeti’nin koordineli ya da ayrı ayrı cinayeti önlemek için harekete geçmediğini belirterek yaşam hakkının ihlal edildiğine verdi.
DDK, Teftiş Kurulu raporlarında aynı tespit
"Bu karara göre hem etkin soruşturma yapılmadığını hem de kurum cinayetin önlenmesi için gerekli tedbirleri almadığını vurguluyor.
"Biz AİHM kararından beri çok sayıda talepte bulunduk. Ancak bugüne kadar böyle bir tutum sergilenmedi. Sadece AİHM’de değil, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Devlet Denetleme Kurulu raporlarında da bu konu vurgulanmıştı. Savcılık derhal AİHM, Anayasa Mahkemesi ve bu iki raporu dikkate alarak dava açmalı."
AYM'ye iki başvuru
Dink davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne iki adet başvuru bulunuyor. İlk başvuru 2012’nin Kasım ayında etkin başvuru yapılmadığı, yürütülen soruşturma hakkında kendilerine bilgi verilmediği gerekçesiyle, ikinci başvuru Mart 2014’te kamu görevlilerinin soruşturulmaması üzerine yapılmıştı.
Temmuz başında Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi cinayette ihmal ve kastı olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermişti. Karar sonucunda Ergun Güngör, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler ve altı polisin yargılanmasının yolu açıldı. Şüphelilere izin yoluna başvurmaksızın, doğrudan soruşturma açılabilecek. (EA)