Hükümet ile yetkili memur konfederasyonları arasında yapılacak olan görüşmeler bugün Başbakanlık Merkez Binası’nda saat 14:00'de başladı.
Toplu görüşmelere katılan kurumlar şöyle:
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'na (Türkiye Kamu-Sen) bağlı Türkiye Büro Çalışanları Sendikası (Türk Büro-Sen), Türkiye Enerji, Sanayi Ve Madencilik, Hizmetkolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Enerji-Sen), Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen), Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım Sen), Türkiye Haberleşme, Kağıt ve Basın Yayın Hizmet Kolu Kamu Çalışanları (Türk Haber Sen) Türkiye İmar ve İnşaa Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk İmar Sen), Türkiye Eğitim ve Öğretim İş Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen), Memur Sendikaları Konfederasyonu'na (Memur-Sen) bağlı Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen), Belediye ve Özel İdare Çalışanları Sendikası (Bem-Bir-Sen) ve Tarım Orman ve Çevre Çalışanları Sendikası (Toç-Bir-Sen) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) katılacak.
En fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen'in heyet başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, Memur-Sen temsilcileri de bulunuyor..
Toplantılar 30 Ağustos günü mesai bitiminde sona erecek.
Kamu İşveren Kurulu; Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşuyor.
Toplu görüşmeler ilk kez 2002 yılında Bülent Ecevit başkanlığındaki koalisyon hükümeti ile başlamıştı. 2004’te disiplin affı, açıktan vekil imam hatip olarak çalışanların asil olarak atanması, kadın memura doğumdan önce 3 ay, doğum sonrası 1 yıl gece nöbeti yazılmaması gibi düzenlemeler yapılırken; doğum yardım ödeneğindeki katsayı 75’ten 2500’e çıkarılmış, çocuk yardımının iki kat ödenmesi kararlaştırılmıştı. Yine 2004’te Memur Sen de görüşmelere katılma yetkisi almıştı.
2006’da KESK Anayasanın 90. maddesinin grev ve TİS (toplu iş sözleşmesi) hakkını içerdiğini söyleyerek hükümete TİS çağrısında bulunmuş; talebi reddedilince de toplu görüşmelerden çekilmişti. 2007’nin ilk gününde de masadan çekilen KESK, bu seneki görüşmelere de katılmayacağını bildirerek görüşmeleri protesto edeceğini açıklamıştı. Hükümeti toplu iş görüşmelerine çağıran KESK dün akşam saat 16:00’da başlattığı oturma eylemini sürdürüyor.
KESK’e bağlı olan sendikalar yaptıkları basın açıklamaları ve eylemleri ile taleplerini ve sorunlarını dile getirdiler.
Bayındırlık Bakanlığı önünde açıklamada bulunan Yapı Yol-Sen Toplusözleşme haklarının olduğunu ve 6 yıldır yapılan görüşmelerin ciddi bir değeri olmadığını vurguladı.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) yargıda ve vergide adalet, Haber-Sen PTT’deki taşeron dağıtım şirketleri ile yapılan sözleşmelerin iptalini, Bel Sen ise maaşları ödenmeyen emekçilerin maaşlarının ödenmesini talep etti.
KESK dün sabah saatlerinden itibaren yaptığı eylemlerde hükümete TİS çağrısında bulundu. Talepleri ortak örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, tüm çalışanlara reel kayıpların telafisi için 350 YTL ek zam, temel ücretin 1.250 YTL olması, eşit işe eşit ücret, 24 hafta doğum izin ve kreş olanağı, baskı, sürgün ve cezaların durdurulması, SSGSS’deki emekçiler aleyhine düzenlemelerin geri alınması gibi maddeleri içeriyor.
Toplu iş sözleşmeleri yapılması talebine yanıt alamayan KESK üyeleri dün akşam saatlerinde Kızılay’da Milli Müdafaa Caddesinde başlattıkları oturma eylemine hala devam ediyorlar. 14.00’da başlayan toplu görüşmelere katılarak hükümeti TİS’e çağıracak olan KESK yöneticilerinin talebine hükümetin vereceği cevap daha açıklanmadı. (ZG/EZÖ)