Toplu sözleşmelerde hükümetin teklif ettiği düşük zammı kabul etmeyen memurlar bir günlük grevde.
Okullar, hastaneler, garlar ve çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan kamu emekçileri Türkiye'nin her yerinde 3,5+4 zammına karşı bugün hizmet vermeyecek.
KESK, Kamu Sen toplu olarak grev kararı alırken Memur Sen greve katılma kararı almadı ancak konfederasyona bağlı Eğitim Bir-Sen grevde.
Sabah saatlerinde "Bu işyerinde grev var" pankartları her yere asılmaya başladı. Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde, sağlık çalışanları ellerinde bildirilerle grev olduğunu bilmeyen hastaları karşılıyor.
Hastanelerde sadece acil servis ve yatan hastalara hizmet veriliyor; onun dışındaki birimler çalışmıyor.
Ancak hastalar internetten ya da çağrı merkezinden randevu aldığı için onlara "grev" olduğu söylenmedi. Burada sorumluluk Sağlık Bakanlığa ait.
"Haklılar ama haberimiz olsaydı"
Basından da grev olduğunu duymayan hastalar, "Kulak burun boğaz kısmı nerede, randevum var" sorusuna, grev bildirileri ile birlikte "bugün grevdeyiz" cevabını alıyor.
Şaşıran hastalar, "Ee bize niye randevu verdiler" diyor; grevdekiler de uzun uzun randevu vermeyi engelleyemediklerini şikayetlerini Bakanlığa bildirmeleri gerektiğini söylüyor.
Şaşıran hastalar, "Şimdi kalp krizi geçirsem, ölecek miyim" diyor, acil servisin çalıştığını öğrenince elden bir şey gelmez dercesine uzaklaşıyor.
"Grev olduğunu duymadınız mı?" soruma, "Valla dün gece televizyon izledik duymadık" diye yanıt veriyolar; grevdekiler ise "bir haftadır her yerde söylüyoruz" diye karşılık veriyor.
Neden grevde olduklarını öğrenenler verilen zamma şaşırıp, haklı olduklarını ikna oluyor. "Biz şahidiz, sabahtan akşama çalışıyorlar, bu kadar zam mı olur" diyorlar.
Bir kadın çocuğunu okula göndermeyip hastaneye geldiğini ve çok mağdur olduğunu söylüyor; "Ücretlerinden memnun değillerse yapsınlar grev ama haberimiz olsaydı" diyor.
Yasağa karşı grev
Bilindiği gibi referandumdan sonra yasa yapılan değişiklikle memurlara ilk kez toplu sözleşme hakkı verildi ancak toplu sözleşme masasında anlaşılmadığı taktirde memurların grev yapma hakları yok.
Bugün yapılan da grev yasağına karşı bir grev. Bu yüzden hastanede bir başhekim bildiri dağıtan doktorlara "Hakkınızda yasal işlem başlatırım" espirisi yapıyor. 21 Aralık'ta yapılan grev sonrasında da bazı öğretmenler hakkında greve katıldıkları için bu tarz işlemler başlatılmıştı.
Trenler de çalışmıyor; İstanbul'da Haydarpaşa Pendik, Sirkeci-Halkalı arası banliyö seferleri, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Malatya, Diyarbakır, Sivas başta olmak üzere tüm yurtta anahat ve bölgesel yolcu trenleri ile yük trenleri çalışmıyor.
Ne olmuştu?
Hükümet ve memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşmelerde, hükümet önce yüzde 3+3 ve yüzde 2+3 zam teklif etmişti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Kamu Sen, bu teklifin üzerine greve çıkma kararı almıştı. KESK yüzde 30, Kamu Sen yüzde 10 zam talep ediyor.
Süren görüşmelerde tepkiler üzerine hükümet bu zammı 3,5+4'e çıkardı. En başta, yüzde 16 zam talep eden yetkili konfederasyon Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur Sen), teklifinin yüzde 13'e indirdi ancak uzlaşma sağlanamayınca masayı terk etti.
Son söz Hakem Kurulu'nda
Anlaşma sağlanamadığı için değişen yasa ile birlikte son kararı Kamu Hakem Kurulu verecek. Kurul, Bakanlar Kurulu'nun belirlediği 11 üyeden oluşuyor, başkanlığını Sayıştay Başkanı Recai Akyel yapıyor.
KESK, yasa değiştiğinden beri grevsiz toplu sözleşme olmayacağını söylüyor ve hükümetin seçtiği üyelerden oluşan Hakem Kurulu'nun memur lehine bir karar alamayacağını belirtiyor.
Eylemler nerede?
İstanbul'da Anadolu Yakası'ndaki kamu emekçileri Sirkeci, Avrupa Yakası'ndakiler Çapa Tıp Fakültesi önünde saat 12.30'da toplanarak Beyazıt Meydanı'na yürüyecek.
Ankara'da KESK'e bağlı sendikalar 12.30'da Ziya Gökalp Caddesi'ne buluşacak. İzmir'de saat 11.00'da Basmane Meydanı'nda toplanarak Konak Meydanı'na yürüyecek. Adana'da ise İnönü Parkı'na yürünecek. (NV)