Kamu çalışanlarıyla hükümet 15 Ağustos'ta toplu görüşmelere başlayacak. Görüşmeler 12 Eylül'de yapılacak ve memurlara grevsiz toplu sözleşme hakkı tanıyan anayasa değişikliği referandumun üzerine geldi.
Memurları temsil eden üç sendikal konfederasyon da referandum sonucu beklenmeksizin toplu sözleşme yapılmasını savunuyor.
Toplu görüşmeyi göstermelik olduğu gerekçesiyle protesto eden ve görüşmelelere katılmayan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de "toplu sözleşme ve grev hakkı birbirini tamamlayan, birbirini gerektiren haklardandır. İkisini birbirinden ayıramazsınız" diyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği kararlarda, memurların sendika, toplu sözleşme ve grev haklarının bir bütün olduğu belirtilmiş durumda
KESK şubeler platformu yarın (14 Ağustos) ve görüşmeler boyunca basın açıklamalarıyla taleplerini dillendirecek. Ücretlerle ilgili olarak konfederasyon reel kayıpların telafisi için 300 TL seyyanen zam, 1 650 TL de temel ücret talep ediyor.
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN) başkanı Bircan Akyıldız "Toplu sözleşme aşamasının gerçek anlamda bir toplu pazarlığa dönüşebilmesinin yolu kamu görevlilerine grevli, toplu sözleşmeli, siyaset hakkı içeren sendikal haklardan geçmektedir" dedi.
KAMU-SEN, maaş artışının yanı sıra 4B ve 4C ile özlük haklaı kısıtlanarak sözleşmeli çalıştırılan memurların da kadroya geçirilmesini talep etti. Ayrıca 657 sayıda yapılması planlanan değişikliklere itirazlarını da sıraladı.
Konfederasyonların ortak itirazı yapılacak değişiklikle memurlara iş güvencesinin kaldırılmasına. Bu düzenlemenin geri çekilmesini istiyorlar.
Memur Sendikaları Konfederasyonu'ysa (MEMUR-SEN) kriz sebebiyle askıya alınan ek ödemenin geri getirilmesini, enflasyon oranı yerine bu oranın üzerinde bi zam verilmesini istedi. (EÜ)