*Fotoğraf: AA
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), COVID-19’un kamu çalışanlarına etkilerine yönelik yaptığı araştırmanın sonucu paylaştı.
23 Şubat - 9 Mayıs 2021 tarihleri arasında, Türkiye genelinde, 76 ilde farklı işkollarında çalışan 2 bin 333 kamu çalışanı ile yapılan araştırmanın sonucuna göre;
Araştırmada, “çalışma düzeni”, “ücretler” “sosyal haklar” ve “ev içi iş yükleri” irdelendi.
Ankete katılan kamu çalışanlarının yüzde 90’ı COVID-19 salgınının çalışma düzenlerini etkilediğini yüzde 53’ü bu süreçte evden çalıştığını, yüzde 64’ü ise uzaktan çalıştığını ifade etti.
“COVID-19 çalışma düzenimi etkiledi” diyenlerin yüzde 74’ü evli; yüzde 75’inin yaşadığı hanede çocuk bulunuyor ve yüzde 58’inin çocukları ise okula gidiyor.
"Çalışma saatlerimiz değişti"
“COVİD 19 çalışma düzenimi etkiledi” diyen katılımcılara “çalışma düzeniniz nasıl etkilendi” sorusu yöneltildi.
Çoklu yanıt veren görüşmecilerin, “yüzde 58’i çalışma saatleri değiştiğini, “yüzde 53’ü evden çalışmaya başladığını, “yüzde 21’inin çalışma saatlerinin arttığını” “yüzde 15’i çalışma saatleri rotasyonla belirlendiğini” “yüzde 10’u yasal izin hakkını kullanamadığını” “yüzde 9’u hafta sonu tatil hakkını kullanamadığını” , “yüzde 9’u öğlen tatili hakkını kullanamadığını” belirtti.
Araştırmaya katılanların yüzde 94’ü “sosyalleşme olanaklarım azaldığını be yalnızlaştığını" söyledi.
"Fazla mesai ödemeleri yapılmıyor"
Ankete katılanlara “ücretim azaldı” diyenlere “azalış gerekçeleri” soruldu. Çoklu yanıt veren katılımcılar, "fazla mesai ödemelerinin yapılmaması", "görev ve denetim tazminatlarının ve ödemelerinin azalması veya kesilmesi", "performans miktarının azalması", "ek dersler için verilen ödemelerin kesilmesi, azalması" , "bazı ilave haklar ve ödemelerin verilmemesi", "COVID nedeniyle görev değişikliği yapılması ve bu nedenle ek ödemelerin alınamaması, "Döner sermaye ödemelerinin azalması, verilmemesi, adaletsizce verilmesi" yanıtını verdiler.
"Çocuklarımı iyi bir gelecek beklemiyor"
Katılımcılara pandeminin sonuçlarına ilişkin de soru yöneltildi. Yüzde 96’sı “normale dönmemizin uzun zaman alacağını düşünüyorum” derken, yüzde 79’u “sağlık sisteminin pandemiyle baş edebileceğine inanmıyorum”, "yüzde 35’i “pandemiyle ilgili açıklanan istatistiklerin güvenilir olduğunu düşünüyorum” (yüzde 65’i tersi yönde görüş belirtmiştir)", yüzde 72’si “çocuklarımı pandemi sonrasında iyi bir gelecek beklemediğine inanıyorum”, "yüzde 79’u “bir an önce aşı olup işime dönmek istiyorum” şeklinde cevap verdi. (RT)