Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkındaki Genelge” ile ilgili soru önergesi verdi.
Ertan, genelgenin kamu çalışanlarının ifade ve örgütlenme özgürlüğünü etkilememesi için alınacak önlemleri, yeterli mevzuat varken yeni bir genelgenin yayınlanma gerekçelerini sordu.
Genelgeden: İvedilikle adli mercilere bildirilecek
Söz konusu genelge 17 Şubat tarihli Resmi Gazete’de Başbakan’ın imzası ile yayınlandı.
2016/4 sayılı genelgede “kamu çalışanları, kanunların suç saydığı eylemleri işlemek amacıyla kurulan örgüt veya yapılarla hiçbir şekilde ilişki içine giremez; bu yönde faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya demeğe katılamaz ya da bunlara yardım ve yataklık edemezler” ifadeleri yer aldı.
Genelgede aşağıda belirtilen eylemlerde bulunan kamu çalışanları hakkında idari nitelikli işlemlerin yapılacağı belirtildi:
* Terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran veya eylem birliği içerisinde olan,
* Bu örgüt ve yapıların emir ve talimatıyla hareket eden,
* Bu örgüt ve yapılara yardım eden,
* Kamu imkan ve kaynaklarını bu örgüt veya yapıları desteklemeye yönelik kullanan veya kullandıran,
* Bu örgüt veya yapılarla mücadeleyi engelleyen,
* Bu örgüt veya yapıların propagandasını yapan, kamu çalışanları hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde idari nitelikteki işlemler yetkili amirler tarafından ivedilikle yapılacaktır. Suç teşkil eden fiiller yönünden ise durum ivedilikle adli mercilere bildirilecektir.
“Yukarıda belirtilen hususlar personel çalışmasına dayalı hizmet alımı ihalesiyle istihdam edilen personel hakkında da ilgili mevzuatı çerçevesinde titizlikle uygulanacaktır.”
“Legal görünüm altında illegal faaliyet” ne demek?
Ertan, genelge ile ilgili önergesinde Başbakana sekiz soru yöneltti:
* “Legal görünüm altında illegal faaliyet” ne demek? Bu tür faaliyetleri yürüten yapılar kim tarafından nasıl ayırt edilecek?
* Bu genelge, kamu çalışanlarının ifade ve örgütlenme özgürlüğünü nasıl etkileyecekt?
* Genelgenin ifade ve örgütlenme özgürlüğünü olumsuz etkilememesi için Başbakanlık tarafından herhangi bir önlem alınması düşünülüyor mu?
“Hangi eylem terör sayılacak?”
* Kendisine bağlı çalışanların kurum içindeki çalışma performansını takip etmesi beklenen amirler, yukarıda sayılan faaliyetlerin varlığını nasıl tespit edecek?
* Türkiye’de “terör” kavramının kullanımındaki muğlaklık dikkate alındığında, kamu çalışanlarına ilişkin ihbar edilen her türlü fiilin terör olarak adlandırılmasının önüne nasıl geçilecek?
* Yetkili amirler hangi toplumsal eylemin ve buluşmanın terör sayılacağını nasıl belirleyecek?
“Genelgeye gerek var mı?”
* Hali hazırda TCK, TMK, Devlet Memurları Kanunu ve diğer ilgili mevzuat ile bakanlıkların ilgili disiplin yönetmeliklerinde genelgede belirtilen tüm hususlara ilişkin adli ve idari soruşturma ile yaptırımlar düzenlenmişken, ayrıca bir genelge yayınlanmasının gerekçesi ne?
* Kanunun suç saydığı eylemleri işlemek sadece kamu çalışanları için değil bütün yurttaşlar için yasak iken, yeni bir genelgeyle bunların hatırlatılmasının gereği ne? (BK)
* Genelgeye buradan ulaşabilirsiniz.