3 milyonu aşkın memur ve 2 milyon kamu görevlisi emeklisinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarını iki yıl boyunca belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmeleri bugün itibariyle başladı.
5. dönem toplu sözleşme süreci görüşmelerine yetkili konfederasyon Memur-Sen’in yanı sıra ile KESK ve Kamu-Sen temsilcileri de katılacak. Görüşmelerden sonuç çıkmaması halinde ise sözle hükümet tarafından belirlenen Kamu Görevlileri Hakim Kurulu tarafından sonuçlandırılacak.
Toplu sözleşme süreçleri öncesinde pazarlık masasında yer alan Memur–Sen, Kamu-Sen ve KESK hazırladıkları mali ve sosyal taleplerini 26 Temmuz’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunmuştu.
Görsel: Anadolu Ajansı
Talepler
Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamında yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 15 (ilk 6 ay yüzde 7- ikinci 6 ay 8) ikinci yıl ise yüzde 12 (6-6) zam talebinde bulundu. Sendika ayrıca birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı verilmesini istedi.
Kamu görevlilerinin merakla beklediği 3600 gösterge konusun da ise sendika bu konunun toplu sözleşme masasında bir an önce çözülmesini istedi.
Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10-10, ikinci yıl yüzde 8-8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etti.
Pazarlık masasını diğer üyesi KESK ise 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı içinse 2020 enflasyonu art 3 puan refah payı talebinde bulundu.
Sayıları 5 milyonu aşan memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin ayın son gününe kadar tamamlanması gerekiyor.
Görüşmeler, bayram tatili hariç hafta sonları da devam edecek. (HA)