Türkiye'de iktidarın, Suriye'deki gelişmeleri bir asayiş sorununa ya da basit bir çatışmaya indirgemeye çalıştığını savunan Fırat, olayların Suriye'de geleneksel rejimi sona erdireceği ve devlet yönetimini demokratikleştireceği görüşünde.
"Çatışmaların, Kürtler için ayrı bir devlet kurulmasıyla sonuçlanacağını sanmıyorum" diyen Fırat, Kürtlerin ayrı bir devlet değil; Ortadoğu'nun diğer haklarıyla eşit statüye kavuşmayı istediklerini söyledi.
"Kürtlerinki milliyetçi bir kalkışma değil"
Başbakan Erdoğan'ın dün (Pazar) Şanlıurfa'da yaptığı konuşmayı da eleştiren Fırat, Suriye'deki gelişmelerin Kürtler ya da Araplar bakımından milliyetçi bir kalkışma olarak nitelendirilemeyeceğini öne sürdü.
Erdoğan'ın konuşmasında "üç kırmızı çizgiden" söz ettiğini hatırlatan Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biri, 'bölgesel milliyetçilik'miş. Bu kavramın literatürde karşılığı yok. Diğeri, 'ırka dayalı milliyetçilik'miş. Hitler dahi, alenen 'Ben ırka dayalı milliyetçiliği savunuyorum' diyemedi. Üçüncüsü de 'dine dayalı milliyetçilik'miş. Böyle milliyetçilik zaten olmaz."
"Suriyeli Kürtler haklarının farkına varıyor"
"Suriye'deki gelişmeler ne Kürtler ne da Araplar bakımından milliyetçi hareketler olarak nitelenebilir" diyen Fırat, görüşlerini "bianet"e açıkladı:
* Türkiye'de hükümet, gelişmeleri "olumsuz ve tehlikeli" olarak nitelendiriyor. Irak'taki gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı açıkça ifade eden iktidar odakları, bu konuda henüz görüş bildirmedi; ama Suriye'deki gelişmeleri asayiş sorununa ya da basit bir çatışmaya indirgemeye çalışıyor.
* Suriye Kürtleri, bugüne kadar Suriye devleti karşısında kitlesel güç oluşturamamıştı. Çünkü Suriye bugüne kadar yalnızca Kürtlere değil, Arap nüfusuna da yönelik korkunç katliamlar gerçekleştirdi.
* Ağırlıklı olarak bugünkü Türkiye sınırından Suriye'ye göç eden Kürtlere, yakın zamana kadar nüfus cüzdanı ve vatandaşlık statüsü bile verilmedi.
* Sonra, PKK karargahını Bekaa ve Şam'da oluşturdu. Bir Kürt hareketi olarak, Suriyeli Kürtler arasında da büyük bir taraftar kitlesi topladı. Kürtleri, yaşadıkları ülke yerine Türkiye'ye karşı örgütleyen PKK, baskıcı Suriye devletinin işini kolaylaştırıyordu. Suriye'de PKK faaliyetlerini hoş gördü.
* PKK'nın Suriye'den ağırlığını çekmesi, koşulları değiştirdi. Irak Kürdistanı'nda yeni bir oluşum meydana geldi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyük Ortadoğu Projesi'ni ileri sürdü. Suriye'deki büyük diktatör öldü, yerine aynı otoriteyi sağlamakta zorlanan oğlu geldi.
* Bütün bu koşulların etkisiyle, Suriyeli Kürtler, yaşadıkları ülkede bazı haklarının olması gerektiğini düşünmeye başladı. Birkaç gündür, onları kışkırtan bir eylem var. Ama bu tür olaylar, geçmişte suskunlukla karşılanırdı.
"Suriye'de Ortadoğu'da sultanlıklar sona erecek"
* Erbil'deki patlamaların ardından, Suriye Kürtlerinin temsilcileri taziyeye gidip Irak Kürdistanı'yla dayanışma mesajları vermişti. Suriyeli Kürtler, artık seslerini yükseltiyor. Suriye devleti de, her zamanki gibi muhalefeti şiddetle karşılıyor.
* Suriye Kürtlerinin gösterilerinde, eskiden PKK'nın ve Abdullah Öcalan'ın resimleri, pankartları görünürdü. Artık Kürtlerin geneline hitap eden renkler, bayraklar, sloganlar göze çarpıyor.
* Kürtler artık kendileri için eylem yapıyor. Nihayet, kendileri için bir şey istiyorlar. Bu, Suriye'yi tehdit eden, Türkiye'nin de rahatsız olduğu bir başlangıç.
* Büyük Ortadoğu Projesi, ABD'nin Suriye'yi "haydut devlet" ilan edip müdahale edebileceği ülkeler listesine alması Suriye yönetimini ve Türkiye'yi de etkiliyor.
* Türkiye, Irak Kürdistanı'yla Suriye'deki Kürtlerin birlikteliğinden ve Suriye'de Irak benzeri gelişmeler yaşanmasından kaygılı.
* Suriye'de Irak benzeri tartışmalar yaşanması ve Türkiye'nin bundan rahatsızlık duyması, şaşırtıcı olmaz. Önce Ortadoğu'da sonra da diğer Ortadoğu ülkelerinde geleneksel yapılar, sultanlıklar sona erecek.
* Suriye'de var olan sisteme muhalefet edebilecek en önemli etken, Kürtler. Bundan sonra, Suriye Kürtlerine yönelik baskılar, zulümler dünya gündemine girecek.
* Gelişmeler, ABD politikaları açısından cesaret verici. Bütünleşmiş bir toplumda ABD bir şey yapamaz; bu nedenle kaynama ve kargaşadan hoşnut. Suriye'deki Kürtler de ABD'nin bölgedeki varlığını Şam diktatörlüğü açısından bir baskı unsuru olarak değerlendiriyorlar. (BB)