Fotoğaf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Artvin'in doğal güzelliklerinden biri olan Kamilet Vadisi ekolojik yıkım tehdidi altında. MNG Holding'in hukuka aykırı bir şekilde sürdürdüğü HES projesi nedeni ile vadiden çamur akmaya başladı.
Artı Gerçek’ten Gül Gündüz’ün haberine göre, MNG tarafından ulaşım yolu yapılmasına 2014 yılı haziran ayında başlanmış ve o dönemde yapılan müdahaleler sonucunda yol inşaatı imar planı olmadan yapılamayacağı gerekçesi ile durdurulmuştu.
Aradan geçen zaman içerisinde orta HES projesine ulaşım yolu için imar planı yapıldı. Plan kabul edildi. Ancak son bir aydır vadiden çamur akıyor.
"Nedir bu doğa düşmanlığı?"
Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Erdoğan Güler yaşanan durumu şöyle değerlendirdi:
“2008 yılından itibaren Türkiye’nin tüm derelerinde 2400 HES projesi planlandı. Bütün bu 2400 tanesinden 14 tanesi de bizim ilçeye düştü Arhavi ilçesine düştü. Kamilet boğazında 20’ye yakın da endemik tür var.
"Bu son günlerde derede bir aydır çamur akıyor. Yol çalışması ve yapılan cebri borulardan yapılan kazılar regülatör için yapılan kazılar sonucu orada oluşan toprak dereye döküldü. Balıklar ve diğer canlılar açısından kullanılamaz hale geldi. Sık sık Artvin İl Çevre Müdürlüğünü arıyoruz. Nedir bu doğa düşmanlığı?”
“Kamilet’le birlikte Arhavi’de bir duyarlılık vardı. Çünkü turizmle birlikte HES birlikte yürümeyecekti. Çok büyük mücadeleler verildi, mitingler ve yürüyüşler düzenlendi.
“Böyle bir ironi bir böyle bir ahmaklık olur mu? Sağ tarafında MNG parçalamış vadiyi şimdi orayı milli park ilan ettiler.”
Kamilet Vadisi hakkında Kamilet, Karadeniz'in son günlerde en çok tartışılan vadilerinden biri. Artvin'in Arhavi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan vadi, Türkiye'nin en önemli doğal alanlarından. Fırtına Vadisi'yle birlikte, Avrupa'da korunması gereken '100 Sıcak Nokta'dan biri. İnsan eliyle dönüştürülmeye uğramamış olmasıysa en önemli özelliği. Yaklaşık 11 bin bitki türüne ev sahipliği yapan Kamilet, Türkiye'nin en zengin biyolojik çeşitlilik gösteren havzalarından. Burada yetişen bitki türlerinin yüzde 40'ı, tıbbi bitki özelliği taşıyor. Kırık ve devrik ağaçların çokluğuysa dokunulmamış bir doğaya sahip olduğunun göstergesi. Yaban hayat zenginliği bakımından da Türkiye'nin en çok çeşit barındıran bölgelerinden biri. Besin zincirinin en üst halkası olan ayı popülasyonunun en çok görüldüğü yerlerden. |
(EMK)