Dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin yerlerinden biri olan Kamilet vadisinde İl Özel idaresinin durdurma kararına rağmen HES yolu inşaatı devam ediyor.
Artvin’in Arhavi ilçesinde şelalelleriyle ünlü, Türkiye'nin bozulmamış en geniş alanlarından Kamilet Vadisi’nde MNG gurubuna ait BALSU Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Orta Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali (HES) kurmak istiyor.
HES için "sondaj ulaşım yolu" adı altında yapılan HES yolu inşaatı, Artvin İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından "imara aykırı" olduğu gerekçesiyle durdurulup mühürlenmişti.
Ancak inşaat devam ediyor. Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri, buna karşı suç duyurusunda bulundu.
Valilik ve il özel idare "dursun" dedi
Artvin İl Özel İdare yetkilileri buna karşılık, “Rize İdare Mahkemesi, benzer bir durum için yine Kamilet Vadisi'ne yapılmak istenen Taşlıkaya HES Projesi için verdiği kararında, 'sondaj yolunun da HES projesinin bir parçası olduğu ve imar planı onaylanmadan HES yapılamayacağı' yönünde bir kararı var. Biz, bu karar istinaden yolu durdurduk. Yol izni, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün sözkonusu firmaya verdiği sondaj yolu inşaat izniyle başlatılmıştı. Belediye sınırları içerisinde olmadığı için İl Özel İdare Müdürlüğümüzün kararına uyulması gerekiyor. Bölgede yeniden tespit yapacağız, gerekli cezai mueyide uygulanacaktır” dedi.
Artvin Valiliği ise, “İmar planına aykırı yol çalışması nedeniyle inşaat durdurulmuştur. Ancak buna rağmen çalışmalar sürdürülüyorsa gereği yapılacaktır” şeklinde açıklama yaptı.
Şirket uymuyor, kamu denetlemiyor
Arhavi Doğa Koruma Platformu adına Hasan Sıtkı Özkazanç, MNG'nin karalara uymayarak hukuku çiğnediğini, kamu yetkililerinin ise üstüne düşeni yapmadığını belirtti.
"Valilik yolu mühürledim diyor. MNG ise bu mühürleme kararına uymuyor. Verilen taahütlere aykırı olarak vahşi bir şekilde, yamaçlardan aşağı harfiyat dökülerek yapılan yola, bu durum firmanın taahütlere uymaması anlamına geldiği halde ve şikayet konusu olduğu halde müdahele etmiyor.
"Artvin İl Özel İdaresi bilgi edinme hakkı kanunu hükümlerine aykırı olarak dilekçe veren kişilere bir fotokopi çekerek verebileceği belgeleri vermiyor. Kısaca Arhavi’de fiilen hukuk tanımaz bir ortam oluşmuş bulunuyor" dedi.
Platform, Kamilet'e yapılmak istenen Taşlıkaya HES projesini Danıştay'da aldığı kararla şimdilik alandan uzaklaştırdı.
Kamilet koruma altına alınmalı
Çoruh Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre de Kamilet Vadisi, Türkiye'deki en büyük bozulmamış doğal ekosistemlerden biri ve koruma altına alınması hayatı öneme sahip.
Vadi, sahip olduğu yaklaşık 1100 adet bitki taksonu ile biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli havzalarından biri. Kamilet dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 Karasal Ekolojik Bölgesinden biri olan "Caucasus Hotspot" içinde kalıyor.
Planlanan HES'ler
DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığı'nın Nisan 2014 verilerine göre; Türkiye'de 69 ilde 478 HES var, 61 ile 534 HES daha yapılması planlanıyor, planlananların gerçekleşmesi durumunda 71 ilde bin 12 HES'le karşılaşacağız. (NV)
* Fotoğraflar: Ayhan Öztürk