Türkiye'de 23 ilde faaliyet gösteren Kadın Merkezi (KAMER) yeni bir projeye başlıyor.
Proje 1 Haziran'da Diyarbakır, Van, Şanlıurfa, Hakkari ve Tunceli olmak üzere beş ilde engelli kadınlara ve engelli çocuğu annelere yönelik olacak.
"Şiddet onlar için çok daha yoğun"
KAMER'den Ömür Yılmaz hazırlandıkları projeyi anlattı.
"Yerelde bu konu üzerine çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla (stk) işbirliği yapacağız. Böylelikle hem biz engelliler üzerine hem de onlar kadınlar üzerine duyarlılık kazanmış olacak. "
Engelli ve engelli çocuğu olan kadınların en büyük sorunuysa Yılmaz'a göre "erişim".
"Bugüne kadar gördük ki engelli olan ya da engelli çocuğu olan kadınlar bize gelemiyorlar, evden çıkamıyorlar. Şiddet onlar için daha yoğun çünkü şiddete maruz kaldıklarında çıkamadıkları için, başvuruda bulunamadıkları için haklarını bilmedikleri için çok daha çaresizler."
"Özel ihtiyaçlarını tespit edeceğiz"
"Bu kez biz onlara gideceğiz" diyen Yılmaz yapacakları mahalle çalışmalarında bir diğer amaçlarının bu kadınların ne gibi "özel ihtiyaçları olduğunu" sistematik şekilde saptayabilmek olduğunu dile getirdi.
KAMER'in sadece kadına yönelik şiddet değil eğitim, sağlık, sosyal hizmet gibi konularda yol gösterici bir eğitim çalışması yapacağını söyleyen Yılmaz ihtiyaçlara göre hareket edeceklerini söyledi.
"Örneğin engelli olmanın genetik bir takım faktörlere dayansa da bazen çevresel ve yaşamsal faktörler de devreye giriyor. O konularda daha fazla bilgisi olan uzmanların olduğu stk'lerle çalışıyoruz."
Yılmaz örnekleri şöyle çoğalttı:
"Mesela engelli çocuğu olan annelerin sıkıntılarından biri çocuğunu okula kucağında taşıması ve çocuk taşınamayacak hale geldiğinde okuldan alması. Eve kapanıyorlar. Anne bir ömür suçluluk yaşıyor 'benim suçum' diye.
Yılmaz, Türkiye'de engelli kadınlara ya da engelli çocuğu olan kadınlara yönelik genel politikalarınsa; temelde var olan tüm haklara herkes kadar erişebilmelerinin sağlanması yönünde olduğunu savundu. (EZÖ)