Bu sloganlar ve daha niceleri, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin duvarlarındaki afişlerde şimdi. 5 Aralık'ta fakülte binasında açılan "1968 Paris Öğrenci Hareketleri Afişleri" sergisi Ferruh Doğan koleksiyonundaki 29 afişten oluşuyor. Afişler Doğan'ın ölümünden sonra ailesi tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi' ne bağışlanmış.
Halk atölyelerinde basılan afişler
On milyon işçinin greve gittiği fabrika ve üniversitelerin işgal edildiği 68 Paris'inde sanat öğrencileri, ressamlar, işçiler, Güzel Sanatlar Okulunu işgal etmeye karar verdiler. Buradan başlayan başkaldırıyı desteklemek amacıyla halk atölyeleri kurdular.
Afişler bu atölyelerde yapıldı, hemen dağıtılmak üzere üçüncü hamur kağıda basıldı. Tek renkli, serigraf tekniği ile yapılan bu afişler, öğrenci ve işçi sınıfı sloganlarını görsellikle bütünleştirdi.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, 68 afişlerinin belgeci özelliği yanında, öğrencilerin yaratıcılığını da sergilediğini söylüyor:
"Afişler dönemin politik ortamını çok iyi yansıtıyor. Aslında bu afişler sanatın siyasete neler katabileceğinin çok iyi bir göstergesi."
Sergideki afişler dönemi daha iyi yansıtmak için naylon kaplanıp çerçevelenmeden duvarlara asılmış.
Öğrencilerin sorusu
Üniversitenin tüm fakültelerinden öğrencilerin uğrak yeri haline gelen sergiyle ilgili görüşler farklı,
Güzel sanatlardan birinci sınıf öğrencisi Talat Karagöz, "Anarşist içerikli afişleri burada sergilenir görünce şaşırdım doğrusu, " derken, Hukuk'tan Sinan Odabaşı sanki kıskanmış gibi.
Odabaşı, " Ne yazık ki benim fakültemde bunlara benzer afişler yasak, hemen indirilip soruşturma açılıyor, sergi şeklinde bile olsa burada bu afişleri görmek çok güzel."diyor.
"Tabii, bu afişler hem kullandıkları dil hem de grafikleriyle çok daha etkileyici. Bunun nedeni Paris'teki işçilere belki 'kahrolsun hızlı çalışma' diye seslenebilmeniz. Öğrenci ve işçiler iç içe ve bu da afişlere yansıyor. ."
Sergiyi, İstanbullular, 28 Aralık' a kadar Güzel Sanatlar Fakültesi Acıbadem Yerleşkesinde gezebilirler. (ÖG/NM)