Beylikdüzü’nde bu yıl altıncısı düzenlenen “Barış ve Sevgi Buluşmaları”na bu yıl sanatçı Candan Erçetin ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.
Çardakaltı Söyleşileri'ni Moderatör Yekta Kopan’ın Dünya Ekonomik formunun ‘2018 Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye’nin küresel cinsiyet eşitliği sıralamasında 146 ülke arasında 106.sırada olduğunu söylemesi üzerine Kaftancıoğlu, “Rakamlarda niye böyle diye düşünüp üzerine sohbet etmek yerine nasıl değiştirebileceğimizin mücadelesini verdiğimizde sonuç alabildiğimizi görüyoruz. Umut da böyle bir şey. Hep birlikte bizler bu rakamları değiştirmenin ötesinde kadınların dünyayı değiştireceğine olan tüm inancımızla, her türlü erkek egemen bakışa rağmen mücadele verdiğimizde bunun değişeceğine adımın Canan olduğu kadar inanlardanım” dedi.
Kaftancıoğlu: "Üreten biziz yöneten de olacağız"
Moderatör Kopan’ın siyasette kadının varlığına dair Türkiye’deki verileri paylaşması üzerine önemli bir veri paylaşmak istediğini söyleyen Kaftancıoğlu, şöyle dedi:
“Siyasette kadınların bu derece sayısal olarak az olması elbette değiştirilmesi, mücadele edilmesi gereken ve emin olun üzerinden de gelinebilecek bir durum. Ben de müsadenizle sizlere çok kıymetli bir oranı açıklamak istiyorum. Bugüne kadar İBB tarihi boyunca Genel Sekreter Yardımcılarındaki kadın oranı %0 idi. Şu an da bu oran %27 ve bunun önemi çok büyük Üreten biz kadınlarız ve eninde sonunda yöneten de biz olacağız.”
Erçetin: "İstatistikleri Değiştirmek Bizim Elimizde"
Sanatçı Candan Erçetin de şöyle konuştu:
“Değişim kadınlarda başlıyor. Ben umutsuzluk görmüyorum. Yaratan, üreten ve bu güce sahip olan olarak her şey çocuklarımızla başlıyor. Biz çocuklarımızı nasıl yetiştirsek yetişkin olduklarında öyle bireyler oluyorlar. Bu istatistikleri sağlayanlar sizlerin bizlerin yetiştirdiği çocuklar. Burada kadına çok görev düştüğünü düşünüyorum. Bu rakam ve yüzdeleri değiştirmek biz kadınların elinde ve umut var diyorum.
"Aile içi eğitim çok önemli bir nokta. Biliyoruz ki yüksek okul mezunu olup erkek egemen bakış açısına sahip birçok erkek var. Bu noktada geleneksel aile yapımızda ‘Kalk kızım abine çay koy’ gibi var olan kalıplardan kurtulmamız gerekiyor” (EMK)