"Tehdit alıyorum, çok sıkıştırmaya başladılar; belki bir daha görüşemeyiz!"
İstanbul Radyosu Eğitim Kültür Yayınları programcısı, öykü ve roman yazarı Ümit Kaftancıoğlu cinayeti de Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti gibi göz göre göre geldi: Kaftancıoğlu'nun ölümünden önce tehdit edildiği devletin yetkili birimlerince biliniyordu.
Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 gününün sabahı, evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında çapraz ateşle öldürüldü. Emniyet'te, "Onu solcu olduğu için öldürdüm" diye ifade veren Ahmet Mustafa Kıvılcım, Askeri Mahkeme'de önce ömür boyu hapse mahkum edilse de cezası, Askeri Yargıtayca bozuldu. Kıvılcım, 4 yıl tutuklulu kaldıktan sonra serbest bırakıldı; azmettirenler ise yargı önüne hiç çıkmadı.
Öykü yarışmasıyla anıldı
Asıl adı Garip Tatar olan Kaftancıoğlu, ölümünün 30. yılında adına verilen öykü ödülleriyle dün anıldı.
Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Kaftancıoğlu'nun siyasi cinayetlerin aydınlatılması için kurulan Toplumsal Bellek Platformu sözcülerinden olan oğlu Dr. A. Naki Kaftancıoğlu ile gelini Dr. Canan Kaftancıoğlu, torunları, arkadaşları ve sevenleri katıldı. Tören Kaftancıoğlu'nun hayatını, arkadaşlarının tanıklıklarıyla anlatan belgesel gösterimiyle başladı.
Yaşadığımız düş kırıklığı...
Sivas Madımak katliamında öldürülen şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, törende Toplumsal Bellek Platformu adına açıklama yaptı.
Faili meçhul siyasi cinayetlerde yakınlarını kaybetmiş aileler olarak, 11 Şubat'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) iktidar ve muhalefet partileri ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Altıok, şöyle devam etti:
"Meclis'te görüştüğümüz her siyasinin bu kayıpladan derin üzüntü duyduğu ve bu karanlık geçmişin aydınlatılmasında pay sahibi olmak istediği izlenimini aldık. Ne var ki araştırma komisyonu kurulma öerimizin, 6 Nisan günü Meclis Genel Kurulu'nda reddedilmesi, bu izlenimimizin yanıltıcı olduğunu gösterdi. Yeniden büyük bir düş kırıklığı yaşadık."
Cinayetlerin peşindeyiz
Kaftancıoğlu'nun oğlu Dr. A. Naki Kaftancıoğlu ise bianet'e yaptığı açaklamada, "Şu anda Araştırma Komisyonu kurulsa da birşey çıkmayacağı söylendi bize" dedi:
"Herşeye rağmen umutluyuz çünkü ağzına bir parmak bal çalınarak geri gönderilecek çocuklar değiliz. Bütün bu cinayetlerin aydınlatılması için Toplumsal Bellek Platformu olarak, elimizden geleni yapacağız; siyasi cinayetlerin peşindeyiz!"
Siyasi irade sorumlu
Törene katılan Hrant Dink'in ailesinin avukatı Ergin Cinmen de bianet'e, "Açılmış göstermelik davalarla bu siyasi cinayetler aydınlatılamaz" dedi. Cinmen şunları söyledi:
"Hrant Dink cinayeti davasından, siyasi irade sorumlu. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hala yargı önüne çıkarılamadı. Anayasa paketi hazırlayan hükümet, görevli memurların yargılanmasını izne bağlayan Anayasa'nın 129. Maddesinin son fıkrasına dokunmadı. Bu cinayetlerin hepsinin aydınlatılması lazım!"
Birincilik "Bir Mendil Kömür" öyküsüne
Bu yıl altıncısı düzenlenen Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda Alaaddin Kara, "Bir Mendil Kömür" isimli öyküsüyle birinciliğe; Macide Özcan "Bilye" isimli öyküsüyle ikinciliğe; Nazır Şentürk ise "Zurnacı" isimli öyküsüyle üçüncülüğe layık görüldü.
Mansiyon alan eserler ise şöyle:
"Dirlik" - Şahsene Camız
"Dokuz Sultan Tepesi" - Bedi Gümüşlü
"Kayıp Vicdan" - Hasan Çolak
"Kar Yangını" - Sami Özbil
"Kumandan Beni Yemen'e Gönder" - Sultan Su Esen
"Babamın Karısı" - Nesrin Göçtürk Kaya
"Canlı Çuval" - Atiye Güner Tümüklü.(SP/EÜ)