Fotoğraf: Anadolu Ajansı
CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak kullanılan Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine tepki gösterdi.
TIKLAYIN - Mimar Gümüş: Heybeliada'ya İslami Eğitim Merkezi Dini Karşıtlık Politikası
Kaftancıoğlu, “Heybeliada Sanatoryumu sağlık çalışanlarımız için dinlenme tesisi olsun. Aynı zamanda sağlık merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılsın” dedi.
Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi olarak 1924’te Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle kurulan ve verem hastalarının tedavi edildiği Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildiği ortaya çıktı.
“Halkımızın tamamı için kullanıma açılmalı”
2005 yılında kapatılan Sanataryum’la ilgili yeniden sağlık alanında hizmet vermesi için yapılan tüm başvurular ise reddedildi. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da söz konusu tahsis işlemine tepki gösterdi ve şöyle dedi:
“Kuruluş amacı belli olan tarihi bir yapının, amacı dışında bir kuruma devredilmesi kabul edilemez. Yaklaşık 80 yıl bu ülkeye hizmet etmiş ve bugün de ihtiyacı hissedilen bir sağlık merkezi neden Diyanet’e devrediliyor? İktidar hem kültürel ve tarihi mirasımıza ihanet ediyor hem de halkın talep ve ihtiyaçlarını görmezden geliyor.
Sağlık çalışanlarımızın canları pahasına salgınla mücadele ettiği bu zor günlerde Heybeliada Sanatoryumu sağlık çalışanlarımız için dinlenme tesisi olsun. Aynı zamanda sağlık merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılsın.
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 80 yıl pandemi hastanesi olan bir alanda verebileceği bir hizmet yok. Burası aslına uygun şekilde hem sağlık emekçilerimiz hem de halkımızın tamamı için kullanıma açılmalı. Bu sanatoryum ülkemiz ve İstanbul için tarihi ve kültürel bir miras. Biz bu tarihi mirasın ranta kurban gitmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ben bir kez daha Adalar ve İstanbul halkımızı sahibi oldukları bu değerleri korumaya davet ediyorum.”
Heybeliada Sanatoryumu Heybeliada'nın güney tarafındaki Çam Limanı'nına bakan bir tepede İsviçre'deki bir sanatoryum model alınarak inşa edildi. Hastane, başlangıçta 16 yatak kapasitesiyle hizmet veriyordu. 1940'lı yılların ortalarında bir bina daha yapıldı. Daha sonra ise idare binaları ve hemşire lojmanlarının da ilavesiyle imkânları daha da genişletildi. 1999'a kadar eldeki imkânlarla yapılan bakımlarla hastane binaları ayakta tutulmaya çalışılıdı fakat 17 Ağustos 1999 depreminde büyük hasarlar gördü. Hastanenin hasar gören iki bloğu boşaltılarak 2001'de, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası tarafından masrafların karşılanması sayesinde restore edildi. 1 Ağustos 2005'te Sağlık Bakanlığı'nın verdiği onayla Heybeliada Sanatoryumu Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kadro ve tıbbi donanımı ile nakledilmesi kararı verildi. İstanbul Sağlık Müdür Vekili Uzman Dr. Mehmet Bakar hastanenin kapatılarak şehir içine nakledileceğini açıkladı. Hastanenin kapatılma sebebi olarak ise deniz yoluyla ulaşımın zorluğu ve yeterli hasta bulunmaması gösterildi. 100'ü doktor ve hemşire olmak üzere 250 personeli ve 660 yatak kapasitesi olan bu emektar hastane 30 Eylül 2005 tarihi itibarıyla bir daha açılmamak üzere kapılarını kapattı |
(EMK)