Kadir İnanır, yürütülen barış sürecine destek verdiğini açıkladı. İnanır sürece destek vermekle beraber bazı hatalar yapıldığını da belirtti.
"Eğer sen halkların özgürlüğü ve kardeşliği diye bir vicdana sahipsen, kazandığımız her şeyi adilce bölüşelim diye demokratik yapıdan yanaysan, Kürtlere haklarını vereceksin. Bu siyasal bir konudur. Dolayısıyla müzakere masasında çözülür. Süreci destekliyorum ama hataları da söylemek zorundayım."
PKK'lilerle karşılaşan BDP'li milletvekillerine "terörist" denmesini eleştiren İnanır sürecin hassas olduğunu, bu tür çelişkilerin yaşanmaması gerektiğini ifade etti.
"Bugün artık Kürt sorununun çözülmesi için herkes elini taşın altına koyacak. Aslında taşın altına koymak da yetmez. O eller ezilecek! Her iki tarafta da. Bu taviz vermek değildir."
Radikal'den Ezgi Başaran'ın konuştuğu İnanır, gazetecinin Kürt Sorunu ve barış süreciyle ilgili sorularına cevap verdi. İnanır, Başaran'ın "Öcalan'ı özgürlük savaşçısı olarak mı görüyorsunuz" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Eğer bir ülkede yaşayan insanların bir bölümünü o ülkenin 'öteki' vatandaşı gibi iteler, hor görür, adaletsiz bırakırsanız, birileri de gelir bu işlerin böyle olmadığını söyler ve bunun kavgasını yapmaya başlar."
İnanır "Kürtlere ne zulüm yapıldı, onlar devlette de özel sektörde de yükseldiler" söyleminiyse mantıksız bulduğunu ifade ederek "Birilerinin devlet katında yer bulması yahut sanayi yapması bir halkın refah, hak, hukuk çerçevesinde yaşadığına dair kanıt oluşturamaz" dedi.
"Oradaki insanların sadece dilleri ve kimlikleri değil, tarımı, hayvancılığı da ellerinden alındı. Böylelikle büyük göç başladı."
"Hiçbirisi severek ve isteyerek gelmedi şehirlere. Diyarbakır Cezaevi'ni, faili meçhulleri hiç hesaba katmasanız bile manzara budur. Ekonomik, sosyal yoksulluğun üstüne katliamlar, işkenceler yapıldı bu insanlara."
"Öcalan benim filmimdeki Apo"
Röportajın başlıkları şöyle:
* Öcalan bana göre bir Apo. Benim 'İsyan' filmimdeki Apo. Bu filmi çektiğimde Öcalan henüz ortada yoktu. Ama film hâlâ yasaklı. Çünkü filmdeki adım Apo.
* Öcalan Kürtlerin liderlerinden birisi ve ülkenin geri kalanı olarak onu yeni yeni tanıyoruz.
* PKK nedir? Bir Kürt partisidir. PKK kimlerden oluşur? Kürtlerden.
* Bugün ne PKK ne Öcalan ne BDP ne de Kürt halkı Türkiye'den ayrılma gibi bir hayalin peşinde. O yüzden yalandan yere politikalar üretip gerginlikler yaratmayalım. Barış sürecinden kim dönerse, çok canı yanar.
"Hassasiyet yok, barış hasreti var"
* 1986'da 'Katırcılar' diye de bir film çekmiştim. Orada neyi anlatıyorduk? Uludere'de katledilen o kaçakçıların hikâyesini. Yazıklar olsun. 1986 nere, 2012 nere.
* İmralı'yla görüşme başladı, kıyamet mi koptu? Hayır. Demek ki bu ülkede artık Türk veya Kürt hassasiyetinden daha büyük bir şey var. Barış hasreti. Kimse artık kavga istemiyor.
* Ama bu süreç oyunsa, siyasi menfaatler elde edildiğinde, tamam oynamıyorum denilecekse, halk bunu affetmez. Sadece devlet değil, tüm taraflar için geçerli. Artık benim 35 yıl önce filmlerimde konu ettiğim feodal yapının ezdiği köylüye benzemiyor bölge halkı. Çok daha eğitimli, bilinçli ve maalesef öfkeli.
* Bu sorunu çözerse AK Parti'yi alkışlarım ama bazı sorularımın cevaplarını da ararım. Vergi ödemeyen, bir anda ortaya çıkan bu zenginler kimdir? Hiçbir dönemde böylesi bir yapılaşmayı, bu kadar agresif biçimde görmedik. Bunların da hesabını sormak bir vatandaş olarak hakkımızdır.
* 1979 yapımı İsyan filmi'nde Ağa (Erol Taş) yedi köyün ağasıdır. Yaşamını kaçakçılıkla idame ettirmektedir. Apo'nun (Kadir İnanır) babası (Reha Yurdakul) ağanın kaçakçı adamıdır. Bir gün kaçakta mayına basar ve ölür. Ailesi ağadan korktuğu için cenazesine sahip çıkamaz. Apo başlık parası için tek çare olarak kaçağa gitmesi gerektiğinden ağaya kaçağa göndermesi için gider. Bu asi gençten kurtulmanın tek yolu kaçak esnasında temizlenmesidir
* 1987 yapımı Katırcılar filminde kaçakçılık yapan katırcıların, dört askerin ve bir gazetecinin kışın zor şartları altında sürdürdükleri yolculuk anlatılıyor. (EA)