Nüfusun yarısı, ülkenin uluslararası uyum sürecinde "demokratik bir adım" olarak değerlendirilen seçimlerden dışlanmış durumda; çünkü seçimlerde kadınların adı, ne seçmen ne de aday olarak anılıyor.
Seçim Komisyonu başkanı Prens Mutab bin Abdel Aziz'in, "Kadınların seçimlere, ileride bizim katılmalarının yararlı olduğuna karar verdiğimiz zaman katılacağını düşünüyorum" sözleri, Suudi yetkililerin duruma bakışını özetliyor.
Ancak mutlak baskıcı yapıya rağmen, Suudi Arabistan'da kadınlar hak mücadelesini bırakmış değil. Resmi açıklama öncesinde, belediye seçimlerinde aday olma isteğini ifade eden bazı kadınlar olduğu biliniyor.
Kısmi seçim, kısmi demokrasi
10 Şubat Perşembe günü başlayan oylamayla, başkent Riyad ve çevresindeki 38 belediye meclisinin yarısı seçiliyor. Meclis üyelerinin diğer yarısı iktidar tarafından doğrudan atanacak.
Riyad ve çevresinde kayıtlı 600 bin seçmenden sadece 149 bini seçime katılıyor.
Yasalar eşitlikçi, yaşam değil
Suudi seçim yasaları kadınları da erkeklerle eşit "vatandaşlar" olarak tanımlıyor.Bu anlamda kadınların seçme ve seçilme haklarına konulmuş yasal bir sınırlama mevcut değil.
Buna rağmen, yetkililer kadınların seçimlerde yok sayılmasına, çoğunun nüfus cüzdanının bulunmamasını ve yalnızca kadınların girebileceği oy merkezleri hazırlamak için yeterince zaman olmamasını gerekçe gösterdiler.
Doğu ve güneybatı bölgesindeki şehirlerde 3 Mart'ta, kuzey ve batı bölgesindeki şehirlerde 21 Nisan'da yapılacak olan belediye seçimlerinin bu ileri tarihli aşamalarında da, kadınların katılımı söz konusu olmayacak.
Suudi yetkililer, 4 yıl sonra yinelenecek seçimlerde kadınların katılımının sağlanması için teknik hazırlık yapma sözü verdi.
Ayrıca, Suudi Arabistan, 2000 yılında, Birleşmiş Milletler'in hazırladığı Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin de (CEDAW) imzacılarından. Bu sözleşmenin özellikle 7. maddesinde, kadınların siyasal katılım haklarının altı çiziliyor.
Birleşmiş Milletler, Suudi hükümetinin, CEDAW sözleşmesine taraf olmasına karşın, seçimlerde kadınlara yönelik ayrımcı bir tutum takınmasına, bir kınama yazısı yayınlayarak tepki gösterdi.
(GS/TK)