Uçan Süpürge'nin "Demokraside Kadın İzleri" projesi, yeni anayasa çalışmalarının öncesinde yereldeki kadınlarla buluşup, onların seslerini, taleplerini parlementoya taşımayı amaçlıyor.
Hollanda Büyükelçiliği'nin Matra Projeleri kapsamında gerçekleştirilen ve Yasama Derneği (YASADER) ile TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) işbirliğinde yürütülecek olan Demokraside Kadın İzleri Projesi geçtiğimiz sene 17 ilden kadınların katılımıyla gerçekleştirilmişti. Bu sene ise Edirne, Bursa, Van ve Samsun'da kadınları biraraya getiriyor.
Uçan Süpürge projeyle ilgili "sivil toplum örgütlerinin katılımcı demokrasinin vazgeçilmez tarafı olduğu bu projeyle bir kez daha vurgulanırken kadının insan haklarının yerleştirilmesi adına kadın örgütleri bir adım daha atarak doğrudan parlamentoya ulaşmış oldu. Yuvarlak masa toplantılarıyla iki günlük çalışmalardan oluşan atölye çalışmaları, siyasi mekanizmalarla kadınlar arasındaki köprüyü daha işler hale getirdi" diyor.
"Kadınların sesini parlementoya duyurmak için"
Uçan Süpürge'den Selen Doğan "bu projeyle kadınların yasama faaliyetlerine katılımı ve meclis işleyişinin bir parçası olmasını hedefliyoruz" diye konuşuyor. "Yereldeki örgütlere meclis çok uzak geliyor. Biz bu mesafeyi kısaltmaya çalışıyoruz. Böylece kadınlar anayasa çalışmalarından haberdar olacak.
"Ceza ve Medeni Yasa çalışmalarına kadın hareketleri müdahildi. Son zamanlarda farklı olan şey, artık bir Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olması. Bu komisyon da kadınların hak taleplerinde bir aracı olacak. Böylece kadınlar, çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu siyasi harekete bu projeyle müdahil olacaklar."
Bu seneki atölye konuları "TBMM / STK'ların TBMM ile ilişkileri: Olanaklar, Yollar ve Fırsatlar", "Türkiye'de Kadın Hareketi, Türkiye'de Kadın Hakları ve Yasal Düzenlemeler", "Yerel/Bölgesel Öncelikleri ve İhtiyaçları" ve "TBMM'ye yönelik Çalışma Yöntemleri".
Çalışma gruplarının faaliyetleri
Geçen sene projeye 130 kadın örgütü temsilcisi katıldı. Eğitim, şiddet, siyasi temsil, istihdam ve eşitlik-ayrımcılık çalışma grupları oluşturuldu.
Atölyeler sonrasında eğitim grubu KEFEK'e iki başvuru, bir kanun teklifi, 11 yazılı soru sundu. Şiddet grubu dört yazılı soru, iki kanun değişikliği, iki kanun teklifi sundu. Siyasi temsil grubu KEFEK'ten alt komisyon talep etti, iki kanun teklifi, iki meclis araştırması talebi, dokuz yazılı soru sundu. İstihdam grubu sekiz yazılı soru, iki meclis araştırması talebi, bir kanun teklifi sundu. Eşitlik-ayrımcılık grubu ise bir meclis araştırması talebi, iki kanun teklifi, dört yazılı soru ve KEFEK'ten alt komisyon talebinde bulundu.
Projeye katılmak isteyen kadın örgütlerinin başvuru formunu doldurup [email protected] adresine göndermeleri yeterli.
Projenin Edirne'deki ilk ayağı Çanakkale ve Tekirdağ'dan da temsilcilerin katılımıyla 1-2 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi.(ÇT)
* Atölye tarihleri:
- 22-23 Ekim - Van (Bitlis, Siirt ve Hakkari'nin de katılımıyla)
Son Başvuru Tarihi: 14 Ekim 2011
- 19-20 Kasım - Bursa (Balıkesir, Sakarya'nın da katılımıyla)
Son Başvuru Tarihi: 4 Kasım 2011
- 26-27 Kasım - Samsun (Zonguldak, Kastamonu, Sinop'un da katılımıyla)
Son Başvuru Tarihi: 14 Kasım 2011