"Novamed'de kadınlar 14 aydır grevdeler. Kadınları yok pahasına çalıştırarak ucuz işgücünün cenneti olan serbest bölgelerden birinde Antalya'da kadınlar 'Artık ucuz işgücü değiliz, bedenimiz ve emeğimiz bizimdir' diyerek greve çıktıklarında hiç kimse bu direnişin bu kadar uzun sürebileceğini aklından geçirmiyordu. Ne zaman ki grev Eylül ayında 1. yılını doldurdu gözler fabrikadaki baskılara karşı ve sendikal hakları için direnen kadınlara döndü."
İşçiler haklarını alıncaya kadar dayanışmayı sürdürme kararı olan Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu, film gösterileri, sokaklarda, meydanlarda açılan standların ardından 17 Kasım'da Beyoğlu'nda "28 Kasım’da Novamed ve Petrol-İş Masadalar... Novamed’li Kadınlar Masadan Haklarıyla Kalkacaklar" sloganlarıyla yürüdü. Kadınlar, yürüyüşlerini Galatasaray'da basın açıklaması yaparak tamamladı.
30 Ekim'de Novamed işverenleriyle Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) arasında yapılan ilk görüşmenin ardından 2. görüşme 28 Kasım'da yapılacak.
“Bugün Novamed’li kadınlarla dayanışmak, kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı kadın dayanışmasının ve görünmeyen emeğin sesini yükseltmek; Novamed’li kadın işçilerin kazanımlarıysa kapitalizmle erkek egemenliğinin işbirliğine karşı tüm kadınların kazanımları anlamına geliyor. 28 Kasım’da Petrol-İş’le Novamed işverenlerinin yapacağı görüşmede, topladığımız onbinlerce imzayla grevdeki işçi kadınların yanında olacağız.”
Çevredeki insanların da destek verdiği yürüyüşte Türkçe-Kürtçe sloganlarla, zılgıtlarla ve türkülerle kadın dayanışmasının gücünü gösterdiler. Taksim meydanında kadınlar "Novamed'li kadınlar yalnız değildir, Telekomlu işçiler yalnız değildir" sloganlarını atarken Telekom grevinden kadınlar üzerlerinde grev gözcüsü önlükleriyle yürüyüşe katıldı.
Atılan sloganlar şöyle:
"Emek, beden sömürüsüne son, eş değerde işe eşit ücret.
Jin Jiyan Azadi.
Evde koca, fabrikada patron sömürüsüne son.
Sermaye-erkek işbirliği son bulsun, kadınlar özgür olsun.
Geceleri de, sokakları da istiyoruz.
Cinsiyetçi işbölümü son bulsun.
Biji Biratiya Gelan.
Görünmeyen emek sesini yükselt."
Grevdeki kadınların talepleri neydi?
- İnsanca koşullarda çalışabilmek.
- Emeklerinin karşılığı olan daha yüksek bir ücretle çalışmak.
- Akort çalışmanın ortaya çıkardığı karper tünel sendromu gibi hastalıklarla mücadele edebilmek, zehirli solüsyonlar solumadan sağlıklı koşullarda çalışmak.
- Çalışırken tuvalete gitmek gibi en doğal ihtiyaçlarını baskı altına almamak.
- "Kadın işçi" olma onurunu koruyarak, şefleri ya da yöneticileri tarafından aşağılanmamak.
- Sendikanın "öcü" gibi görülmemesi; sendikal örgütlülüklerinin tanınması, iş güvencelerinin garanti altına alınması. (NY/GG)