Willow Vakfı'nın düzenlediği "Üreme Hakları ve Sağlığı Projesi" Sempozyumunda konuşan Dr. Demet Güral, 1960'da başlayan nüfus planlanmasının, 70-80'li yıllarda aile planlaması, günümüzde ise üreme sağlığı adıyla anıldığını belirtti:
"Kadınların doğurganlıklarını kendilerinin seçebildiği bir dünya hedefliyoruz. Bedenimiz bize ait; herkes kendi bedenini kullanma iradesine sahiptir, özgürdür. Kimse baskı uygulayamaz."
Kadın bedeni üzerinden korunma yöntemi
Sempozyumda, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadın doğurgan olduğu sürece dişi olarak kabul edildiğine vurgu yapıldı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadınların, kendi bedeni üzerinde karar alma hakkına sahip olamadığı ve çocuğun kadının uzantısı olarak görüldüğü belirtildi.
Korunma yöntemlerinin kadın bedeni üzerinden yapıldığına dikkat çekilen sempozyumda, üreme hakları ve cinsel haklar konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiği açıklandı.
Arın: Kadının cinsel hakları
İnsan Hakları Kapsamında Üreme Hakları ve Cinsel Haklar üzerine bir sunuş yapan Av. Canan Arın ise Türk Ceza Yasası'nda konu ile ilgili maddeler hakkında bilgi verdi.
Arın, üreme hakları konusunda müracaat eden her kişinin, bilgilenme, ulaşabilme, seçme, güven duyma, mahremiyet, gizlilik, onurun korunması, rahatlık, hizmette süreklilik, görüş bildirme haklarına sahip olduğunu vurguladı.
Daha sonra grupların yaptığı vaka çalışmasıyla bu hakların nasıl kullanıldığı ve nasıl ihlal edildiği konusunda değerlendirmeler yapıldı.
Üreme Sağlığı projesi
Willows Vakfı'nın, 1998 yılından beri sürdürdüğü "Üreme Hakları ve Sağlığı Projesi" kapsamında, Türkiye'de çok fazla sayıda kadına ulaşmak isteniyor.
Bu amaçla düzenlenen sempozyumların üçüncüsü de, 22 Aralık 2005 tarihinde çeşitli illerden gelen aktivist kadınların katılımıyla İstanbul'da yapıldı.
Kadınların üreme haklarından haberdar olmalarını, en doğru ve en güncel bilgilere ulaşabilmelerini sağlamak üzere yürütülen projeyle, bölgelerden seçilen kadınlara eğitimler veriliyor. Ev ziyaretleri ile bilgi aktarımı yapılan kadınlar, sağlık kurumlarına yönlendiriliyor.
Projenin diğer bir amacı ise kadınları meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi konularda bilgilendirerek erken teşhisin önemini anlatmak. (GS/AD)