Kadın örgütleri, Başbakanlıktaki görüşmede Çubukçu'ya taleplerini ilettti. Platform toplantıdan üç önemli kararın çıktığını açıkladı.
Platforma üye 54 kadın örgütünün ortak imzasıyla Bakan Çubukçu'ya hitaben yazılan mektupta "Toplantımızı kapatan son konuşmanızda, size taşıdığımız birçok konuya değinmemiş olsanız da, işbirliği konusunda bundan sonra gelişecek olumlu adımların yolunu açtınız" denildi.
6 Temmuz toplantısından çıkan üç karar
Ortak imzalı mektupta, Çubukçu görüşmesinden çıkan üç somut karar şöyle açıklandı:
* 4 Temmuz 2006 tarihli ve 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ni hem içerik, hem de uygulama açısından ele alıp takip edecek İzleme Kurulu'nda Kadın Hareketinden temsilcilerin de yer alması.
* Platformumuzla üç ayda bir düzenli toplanmanız ve bu toplantıların bu örgütlerin kendilerinin belirleyeceği bir koordinasyon eliyle organize edilmesi.
* Buna ilaveten çeşitli bölgesel toplantılar düzenleyerek kadın örgütlerinin kendi yerellerinde sizinle ilişki içinde olmasına olanak yaratılması.
54 kadın örgütünün Çubukçu'dan talepleri
Bakan Çubukçu'yla 54 kadın örgütünün 6 Temmuz'daki toplantısında özetle talepler şöyle:
* Bakanlığınız, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ve Platformumuz arasında işbirliğini geliştirmek için sürekli ve kalıcı bir yöntem geliştirilmesi: 3 ayda bir toplantı.
* Türkiye'de kadın-erkek eşitliğinin fiili olarak sağlanmasına yönelik ülke eylem planının yenilenmesi ve önlemler geliştirilmesi: Eşitlik Çerçeve Yasası, Anayasa değişikliği, Siyasi Partiler Yasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu, dünyada geçici özel önlem, kota uygulamaları ve Türkiye'de uygulanabilecek geçici özel önlemler hakkında ayrıntılı bir ortak çalışmanın yapılması.
* Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası müzakere süreçlerine resmi heyetlerde kadın örgütleri temsilcilerinin katılımının garanti edilmesi; BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Komitesi'nin Türkiye'ye yönelik Tavsiye Kararları'nın ülke içinde yaygınlaştırılması.
* Kadınların insan haklarını gerçekleştirmeye katkıda bulunacak yasal düzenlemeler: Namus cinayetleri, bekaret testleri, mal rejimi, kota, soyadı kanunu vb. hususlardaki yasal değişiklikler.
* Kadına yönelik şiddetle mücadele eylem ve icra planlarının yapılması: Örneğin bu alana yeterli bir bütçe ayrılması, sığınma evlerinin yaygınlaştırılması ve 1998'den bu yana yani sekiz yıldır yapılmakta olan Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayları Sonuç Bildirgeleri dikkate alınarak işletilmelerinin sağlanması.
* Avrupa Birliği (AB) uyum çalışmaları kapsamında, Lizbon Kararları ve Avrupa İstihdam Stratejisi ile uyumlu şekilde kadınların işgücü piyasasına katılımını ve istihdamını artırmak amaçlı bir ülke eylem planının yapılması.
* Özel uygulamalar, ihtiyaçlar: Kürt kadınlarının başvuruda bulundukları çeşitli kurumlarda (hastane, karakol, adliye, belediye vb.) Kürtçe tercüman bulundurulması, kadınların her türlü sağlık ihtiyacını karşılamaya yönelik önlemler vb.
Platforma üye 54 kadın örgütü
Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi Adana Grubu, Amargi Kadın Akademisi, Ana Fatma Kadın Derneği (Dersim), Ankaralı Feministler, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Ulusal Koordinasyonu, Bostaniçi Kadın Kooperatifi(Van), CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu, Çanakkale El Emeğini Değerlendirme Derneği (ELDER), Değirmendere Kadın Destek Merkezi, Demokratik İlkeler Derneği (DID), Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Doğubeyazıt Kadın Kooperatifi, Ege Kadın Dayanışma Vakfı (EKDAV), Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Kadın Eğitim- Psikolojik Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi (EPİ-DEM), Filmmor Kadın Kooperatifi, Gökkuşağı Kadın Derneği, Günışığı Kadın Danışma Merkezi, İRİS Eşitlik Gözlem Grubu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi(KHUM), İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) Ankara Şubesi, KA.DER Genel Merkezi, KA.DER Kadıköy Şubesi, Kadının İnsan Hakları (KİH)-Yeni Çözümler Vakfı, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Diyarbakır Kadın Merkezi Derneği (KAMER), KAMER Vakfı, Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (KAOS GL), Kardelen Kadın Evi-Diyarbakır, Kazete' Kadın Gazetesi(İzmir), KIRK ÖRÜK Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kooperatifi, Kızıltepe Kadın Kooparatifi (Mardin), Köseköy Yeni Adım Eğitim ve Kültür Sitesi, Kurtalan Kadın Derneği (Siirt), Küçük Dikili Kırçiçeği Kadın Danışma evi, Lambda İstanbul, Medya İzleme Grubu (MEDİZ), Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Pazartesi Dergisi, Pelda Kadın Derneği (Diyarbakır-Ergani), Recme Karşı Uluslararası Komite Türkiye Temsilciliği, Selis Kadın Danışmanlık Merkezi (Batman), Selis Kadın Danışmanlık Merkezi (Diyarbakır), Şahmaran Kadın Dayanışma Merkezi, TCK Kadın Platformu, Toplumsal Gelişme İçin Kadın, Gençlik, Kültür ve Çevre Derneği (TOGEDER), Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi, Urfa Kadın Yaşam Evi Derneği, Van Kadın Derneği (VAKAD).(AD/EZÖ)
*Bakan Nimet Çubukçu'ya yazılan mektubun tam metni için tıklayınız.