Sosyalist Feminist Kolektif (SFK) üyesi kadınlar, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) "Çalışma Hayatında Kadın Konferansı" öncesinde hükümetin ve TÜSİAD'ın kadın istihdamına yaklaşımını protesto etti.
SFK'lı kadınlar, hükümetin TÜSİAD'ın görüşlerini de dikkate alarak geliştirdiği istihdam politikalarının cinsiyetçi iş bölümünü pekiştirerek kadınların daha fazla ezilmesine yol açtığını vurguladı.
Torba Yasa Taslağı'nın esnekliği kural haline getirerek var olan cinsiyetçi istihdam politikalarını derinleştirdiğini belirten kadınlar, "TÜSİAD'ın kadınlara açtığı güvenceli de olsa esnek işlerde çalışma yolu kadınların iş yaşamında eşit koşullarda yer almasını engelleyen ve düşük ücrete mahkûm eden bir yoldur" dedi.
Çırağan Sarayı önünde bir araya gelen kadınlar, "Çalışmak istiyoruz ama düşük ücretle değil", "TÜSİAD kadınların istihdamını istemez mi? Ucuz işgücü, esnek çalışma daha çok sömürü", "Ev kadınlarına emeklilik hakkı", "Kadın işçiler tuvaletteyken saat tutan patronlar TÜSİAD üyesi değil mi?" yazılı pankartlar taşıdı.
TÜSİAD'ın kadınların ezilmesini ortadan kaldırmayı değil üyesi işverenlerin çıkarlarını gözeterek politika geliştirdiğini belirten kadınlar, yaptıkları basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
SSGSS kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği pekiştirdi
* Ücretli çalışsın ya da çalışmasın bütün kadınların ev kadınlığı yaptıkları ve erkeklerden alacaklı oldukları göz önüne alınmadan oluşturulacak istihdam politikaları kadınlar için daha fazla ezilme anlamına gelebiliyor.
* Hükümet'in TÜSİAD'ın da görüş ve taleplerini dikkate alarak oluşturduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS), kadının ev emeğini görmezden gelerek kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği pekiştirdi..
Cinsiyetçi işbölümü düşünülmeden "istihdam artırılırsa"
* Kadın istihdamını engellediği gerekçesiyle 150'den fazla kadın işçi çalıştırılan yerde kreş açmanın dışarıdan hizmet alma ile zorunluluktan çıkarılması, kadınlara regl izninin işkolları sınıflandırmasında yapılan düzenlemeyle kadınların yoğun çalıştığı tekstil işkolunda kaldırılması kadın istihdamının ev içindeki cinsiyetçi işbölümü düşünülmeden "arttırılmaya" çalışıldığına ilişkin somut örnekler.
* Kadınların aile içinde çocuk, hasta bakımı ve ev işlerinden sorumlu olduğu varsayılarak iş ve aile yaşamını uyumlulaştırma temelinde oluşturulan istihdam politikaları, kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizliği derinleştirir.
Çalışmak istiyoruz ama esnek değil
* İşe başvururken, çalışırken ve mesleki eğitimde pozitif ayrımcılık, "erkek işi" denilen işlerde kadın kotası istiyoruz.
* Güvenceli esnekliğe inanmıyoruz. Güvenceli esneklik, patronlara güvenceli kar bize daha fazla ev işi vaat ediyor.
* Torba yasa taslağında istihdamı arttırmak için, bizim için öngörülen 'çağrı üzerine', 'evden' ve 'uzaktan' çalışma' şekilleri için kimi sosyal haklar tanınıyor gibi görünse de, bu çalışma biçimleri bizi uzun vadeli iş haklarımızdan mahrum edecektir.
* Bu yasayla esnekliğin kural haline getirilmesine ve var olan cinsiyetçi istihdam politikalarının derinleştirilmesine itiraz ediyoruz! (BB)