İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi'nin ev sahipliğinde çeşitli kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla 'Kente Dair Sözümüz Var' forumu düzenlendi. İzmirsanat'taki forumda, kadınlar, İzmir'i 'kadın kenti'ne dönüştürmek için kararlar aldı.
İzmir'i kadın kenti haline getirmek için alınan kararlar şöyle;
-Kentte yaşayan kadınlar, "eğitimli kadın, çalışan kadın, göçle gelen kadın" gibi çeşitlilikler içerdiğinden bu farklı kadın gruplarının ihtiyaçları, kendi özellikleri çerçevesinde belirlenmeli ve kent olanaklarını her kadın grubuna adil biçimde sunmalı.
- Kentin "Kadın Dostu Kent" olabilmesi için temelde kadınların "engellenmemiş olması", "gündelik rutinlerin onları tercih etmedikleri yaşam formlarına savurmaması", "kentteki farklı kesimlerle tanıdıklık ve aidiyet duygularının geliştirilmesi" gerekiyor.
- Kadınlar, sağlıklı bir kentte olması gereken temiz hava-su, yeşil alan-ağaç, çevre dostu trafik, alt yapı, afet güvenliği gibi olanakları, yaşamak istedikleri kente dair genel bir talep olarak belirlemekte.
-İmar planı değişiklerinde kadınların talepleri temel bir girdi olarak ele alınmalı ve değişen koşullara göre yeniden sorgulanmalı. İmar planıyla ilgili yapılan düzenlemeler, bağımsız kadın örgütlerinin de katılımıyla denetlenmeli, önerilerin dikkate alınacağı yaptırımlar olmalı.
-Kentte kadınların daha sınırlı dolaşabildiği gerçeği göz önünde bulundurularak, kadınların ulaşım olanakları çoğaltılmalı ve güvenlik sağlanmalı.
-Kadınların kentin farklı bölgelerindeki ihtiyaç ve güvenli dolaşımları bölgesel farklılıklar gözetilerek çeşitlendirilmeli.
-Kadınların ve onlarla birlikte olan çocukların kamusal alanı kullanma ve rekreasyon olanakları çoğaltılmalı, bu grubun kullanabileceği yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, eğlenme-toplanma mekânları kent bünyesinde arttırılmalı.
-Kentsel olanaklara uzun mesafe kat etmeden erişim sağlanmalı, semt ölçeğindeki sosyo-kültürel kullanımlar zenginleştirilmeli.
-Kadın ve çocukların konutları daha uzun saatler kullandıkları düşünülerek, konutlar sağlıklı bir imar durumu içerisinde tariflenmeli; imar durumu ışığı, havayı, yeşili engellemeyen ve mahremiyeti, ev kullanım güvenliğini sağlayabilecek bir yönelim içinde tariflenmeli.
-Tüm bölgelerde semt kreşi, çamaşırhane, toplum merkezi, yaşlı bakım evi gibi birimler arttırılmalı; kadınlarla ilgili birimlerin sosyo-kültürel hayat açısından uygun konumlarda yer almasına özen gösterilmeli.
-Farklı kesimlerden kadınların temas edebilecekleri kadın müzesi, kadın kahvesi vb. mekânsal düzenlemeler yapılmalı.
-Daha çok kadınların kullandığı pazar yerleri, çocuk bakım yeri, tuvalet, kadın duyuru panosu vb. birimleri ile kadın ihtiyaçlarına uyumlu hale getirilmeli.
-Kadınlar için mahalle örgütlenmeleri hayata geçirilmeli, oralarda yaşayan insanların bir araya gelecekleri sorunların ve çözüm yollarının konuşulacağı platformlar yaratılmalı.
- Pencere, korkuluk, donanım vb. açılardan konut içi kullanım güvenliğini sağlayacak ve ev kazalarını önleyecek tedbirler alınarak planlamalar yapılmalı.
-Kadınların bisiklet kullanımı özendirilmeli.
-Kadın toplanma mekânları oluşturulmalı.
*Bu haber www.kazete.com sitesinden alındı.