Aralarında siyasi partiler, hak örgütleri ve feminist örgütlerin de bulunduğu 75 sivil toplum kuruluşundan kadınlar, İran'ın Ankara Büyükelçisi Balman Hosseinpour'dan İran'da PJAK üyesi olduğu gerekçesiyle idama mahkum edilen Kürt kadın tutuklu Zeynep Celaliyan'ın serbest bırakılmasını istedi.
Kadınlar Bahman Hosseinpour'a yazdıkları mektubu dün öğle saatlerinde İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'ne teslim etti.
Hiç kimseye dininden, dilinden, mezhebinden, milliyetinden, renginden, siyasi görüşünden dolayı ve işlediği hiçbir suçun karşılığı olarak idam cezası verilemeyeceğini belirten kadınlar, Celaliyan hakkındaki idam kararının kaldırılmasını ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
Yedi dakikada idama mahkum edildi
Zeynep Celaliyan, 2008 yılı ortalarında PJAK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı ve 14 Ocak 2009'da, avukatı olmadan çıkarıldığı Devrim Mahkemesi'nce idam cezasına mahkûm edildi. Duruşma yalnızca yedi dakika sürdü.
İdam cezası İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan Jalalian, ailesi aracılığı ile 26 Kasım'da kadın ve insan hakları örgütlerine mektup yazarak dayanışma çağrısında bulundu:
"27 yaşında Kürt kadınıyım. Siyasi tutuklu olarak İran hapishanesinde yatıyorum. Hakkında verilen ölüm cezası, İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı. Şu anda çok kötü koşullar altında yaşıyorum. Sürekli bir işkence ve kötü muamele altındayım. Göstermelik bir yargılama yapıldı. Bir avukatım bile olmadı. Yargılandığım mahkeme ise sadece birkaç dakika sürdü. Mahkeme bana 'Sen Allah'ın düşmanısın. Çok yakında tüm Allah düşmanları gibi sen de idam edileceksin' dedi. Hâkimlerin tümü idam edilmem lehinde oy kullandılar. Ben, annem ve ailemden helallik almak istedim. Hâkim bana 'Kapa çeneni' diyerek bu isteğime de izin vermedi. Tüm insan hakları savunucularından ve kadın örgütlerinden bana yapılan bu haksızlığa karşı çıkmalarını ve bana yardım etmelerini istiyorum."
Celaliyan'dan mayıstan beri bilgi alınamıyor. Özel bir bölüme konulan Celaliyan'ın idam cezasının İstinaf Mahkemesi'nde onaylandığı ve dosyanın infaz kurumuna gönderildiği öne sürülüyor.
Bildiriye imza veren örgütler:
Ankara Kadın Platformu Bileşenleri, Kadın Dayanışma Vakfı, FeministBiz Oluşumu, Sosyalist Feminist Kolektif, Kozadan İpeğe Kadın Kooperatifi, KaosGL, KESK'li kadınlar, 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği'nden kadınlar, BDP'li kadınlar, EDP'li kadınlar, EHP'li kadınlar, EMEP'li kadınlar, Halkevci kadınlar, İHD Ankara Şube, Öğrenci Kolektifi'nden kadınlar, OSH'li kadınlar, SDP'li kadınlar, SP'li kadınlar, Amargi İstanbul, Amargi Ankara, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Barış İçin Kadın Girişimi, BEKEV, Bursa Günyüzü Kadın Dayanışma Derneği, Çekev İzmir, Eskişehir Kadın Platformu, Gökkuşağı Kadın Derneği, İHD İstanbul Şube - Kadının İnsan Hakları Komisyonu, İmece Kadın Dayanışma Derneği, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, KA.DER Ankara, KA.DER Genel Merkezi, Kadın Dayanışma Derneği - İzmir, Kadın Mühendisler, Mimarlar, Şehir Plancılar ve Teknik Elemanlar Grubu, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği-Nevşehir, Kazete Bağımsız Kadın Gazetesi Kazete-Der İzmir, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Morçatı Kadın Sığınağı Vakfı-İstanbul, Muğla Kadın Dayanışma Grubu, Muş Kadın Derneği, Selis Kadın Derneği- Diyarbakır, Şahmaran Kadın Dayanışma-İstanbul, TMMOB Ankara IKK Kadın Komisyonu, Toplumsal Aydınlanma Derneği Kadın Kolu-Antalya, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği Girişimi (TODAP), Türk Kadınlar Birliği Derneği Bornova Şubesi-İzmir, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Van Kadın Derneği VAKAD, Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği-Urfa, Yeditepe Kadın Dayanışma Derneği-İstanbul, Adıyaman Kamer, Ağrı Kamer, Ardahan Kamer, Batman Kamer, Bingöl Kamer, Bitlis Kamer, Diyarbakır Kamer, Elazığ Kamer, Erzincan Kamer, Erzurum Kamer, Gaziantep Kamer, Hakkari Kamer, Iğdır Kamer, Kars Kamer, Kilis Kamer, Malatya Kamer, Mardin Kamer, Muş Kamer, Siirt Kamer, Şanlıurfa Kamer, Şırnak Kamer, Tunceli Kamer, Van Kamer. (BB)