Kadına yönelik olarak alternatif iş alanları yaratan Diyarbakır Sur Belediyesi, son olarak kadınların evlerde yaptığı turşuları kavanozlara koyarak belediye dahilindeki market ve bakkallarda satışını sağlamaya hazırlanıyor.
Kadınlara yönelik geçmiş istihdam projelerini ve bugün geliştirdikleri projeleri bianet'e anlatan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, alternatif ekonomik güç yaratarak insanlara balık vermektense balık tutmayı öğretmeyi amaçladıklarını ifade etti.
"Kadın-erkek eşitliği sağlanabilir"
Köyden kente göçlerle birlikte, özellikle nitelikli olmayan iş gücü sahiplerinin kente uyum sorunları yaşadıklarına dikkat çeken Demirbaş, toplumun yarısını oluşturan kadınların toplumsal yaşamın özgürleşmesinde çok önemli etkisi olduğunu söyledi.
Kadının ekonomik özgürlüğünü sağlaması, ekonomik üretim sürecinde aktör olabilmesi durumunda özgüveninin de artacağını düşünen Demirbaş, bu yolla evlerde kadın ve erkek arasında eşitliğin sağlanabileceği görüşünde.
"Üretim, özgüveni beraberinde getiriyor"
Bugüne kadar tandır ekmeği projesi, mantar projesi, kına projesi, salça ve kurutmalık sebze projesi ile takı tasarım projeleri geliştirdiklerini söyleyen Demirbaş, bu yolla 150 civarı aileye ek gelir sağladıklarını söylüyor.
Son olarak başlattıkları turşu projesinin eğitimlerinin de bittiğini ve artık kadınların evlerinde yaptıkları turşuları marketlerde ve bakkallarda satmalarını sağlayacaklarını söyleyen Demirbaş, bugüne kadarki tecrübelerinden yola çıkarak, kadınların bu yollarla elde ettikleri ekonomik kazancın aile içinde ve toplumda özgüven olarak geri döndüğünü ifade ediyor.
"Amaç, kadınların artı değer elde etmesi"
Yaptıkları çalışmalarla, projelere katılan kadınlar arasında rekabetçi bir zihniyet oluşmamasına özen gösterdiklerini ifade eden Demirbaş, toplumsal anlamda ortak üretimin yapılabilmesi bilincini aşılamaya çalıştıklarını söyledi.
Eskiden Diyarbakır'da komşuların evlerde bir araya gelerek şehriye kestiğini hatırlatan Demirbaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu hem toplumsal bir dayanışma hem de yüzyüze iletişimi sağlıyordu. Şimdi biz aynı şeyi yeniden canlandırmayı amaçlıyoruz. Hem modernitenin yarattığı iletişim eksikliğini gideriyor hem de dayanışma ve yardımlaşma bilincini arttırıyoruz. Buradan da kadınların üretimlerini kazanca dönüştürerek bir artı değer elde etmelerini sağlıyoruz." (EKN)