İzmir'deki 17 belediye, 29 Mart'taki yerel seçimlerinden bu yana kadınlara meslek ve hobi kursları açmak, sağlık eğitimleri vermekle geçirdi. Kazete'nin haberine göre, Balçova ve Ailağa belediyeleri kadınların üretimlerini değerlendirebileceği şirket ve kooperatifler kurarken Büyükşehir ve Konak belediyeleri, bu konudaki vaatlerini yerine getirmedi.
Büyükşehirler ile nüfusu 50 bini aşan yerlerin belediyelerine sığınmaevi açma zorunluluğu getiren yasaya rağmen, nüfusu üç milyonu bulan İzmir'de yalnızca Büyükşehir, Karşıyaka ve Aliağa belediyelerinin birer sığınmaevi var. Bornova Belediyesinin sığınmaevi ise önümüzdeki günlerde açılacak.
Büyükşehir Belediyesi: 40 kadına okuma yazma, 40 kadın liderlik eğitimi verildi. 2 bin 617 kadın annelik ve üreme sağlığı, kadın sağlığı, hamilelik, menopoz konularında eğitim aldı. 931 kadın sağlık taramasından geçirildi. Merkez Kardeş Aile Projesine başvuran kadınlara 16 haftalık psikolog desteği sağlandı. Kadın Sığınmaevi Ara İstasyonunda 104 kadın, 64 çocuk kaldı.
Konak: Kadınlar için hobi, İngilizce ve Rusça dil kursları açıldı. Gazi Ayşe Altıntaş Kız Yurdu, Kemeraltı'nda Ayla Ökmen Kadın Danışma Merkezi, Gültepe'de "Evlilik Okulu" açıldı. Kadın ve çocuklar sağlık taramasından geçirildi.
Balçova: Semtevlerinde evde çalışan kadınlara yönelik meslek edindirme kursları düzenlendi. Kadınların ürettikleri malzemeleri pazarlayabilecekleri bir kooperatif kuruldu.
Karabağlar: İki semtevinde dikiş-nakış, ahşap boyama, ev dekorasyonu ve takı kurslarına katılan kadınlar, ürettikleri malzemeleri sergileyip sattılar.
Narlıdere: Kadın Danışma Merkezi bünyesinde ikinci el giysi mağazası açıldı; kadın haklarıyla ilgili eğitimler ve hobi kursları düzenlendi.
Buca: Şirinyer Kadın Aktivite Merkezi büyütüldü. Merkezde kadınlar için ücretsiz elişi kursları gerçekleştirildi.
Çiğli: Üç mahallede meme ve rahim ağzı kanseri konularında bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Sağlıklı beslenme ve spor seminerleri gerçekleştirildi.
Bayraklı: Kadınların el ürünlerini satabilecekleri "Kadının Emek Dünyası" açıldı. Temizlik kadrosunda kadın personel istihdam edildi. Mahallesini temiz tutan kadınlar cumhuriyet altını ile ödüllendirildi.
Gaziemir: Kadınların el işlerinin değerlendirilmesini amaçlayan El Emeği Göz Nuru Pazarı'nın stantlarını belediye, ücretsiz verdi.
Aliağa: Belediye Kadın Emeğini Değerlendirme Proje Evi (ALKED) açıldı. 30 farklı branşta açılan ücretsiz meslek edindirme ve beceri kurslarına 800 kadın kayıt yaptırdı. 18 kişi kapasiteli Kadın Konukevi'nde 81 kadın ve 48 çocuk barındı.
Dikili: Kadın Dayanışma Merkezinde hasır örgü bilezik, takı ve dikiş kursları açıldı.
Foça: "Meme Kanseri, Tedavisi ve Kendi Kendine Kontrolü" semineri düzenlendi.
Menemen: Meslek edindirme kurslarında 8 branşta 237 kadın eğitim gördü. İki semtte kadın sağlığı eğitimleri verildi.
Ödemiş: Yaz boyunca belediye bünyesinde 30 kadın park ve bahçe işlerinde çalışmak üzere istihdam edildi. Kadınların el sanatları atölyesinde ürettiği işler, El Sanatları Pazarında ve Yıldız Kent Müzesi'nde satışa sunuldu.
Urla: Kadınların önemli günlerinde kutlama etkinlikleri, gezi ve paneller düzenlendi.
Bergama: Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi öncülüğünde "Üretici Hanımlar Pazarı" açıldı. Asklepion Satış Mağazası yeniden düzenlendi. Kadınlara hakları konusunda eğitimler verildi.
Seferihisar: Kadın Emeği Evleri'nin ilki açıldı. Sığacık Organik Pazarı ile eski belediye binasının yerine kurulan Köy Pazarı'nda yaklaşık 200 kadın istihdam edildi. Kadınların işleteceği iki lokanta açılıyor. (BB)
* Bu haberi Kazete'den alıntıladık. Haberin tam metnine ulaşmak için tıklayın