29 Mart seçim sonuçları, siyasi partilerin siyasette kadınlara yönelik olumsuz tavrını bir kez daha gösterdi.
İstanbul, Ankara ve İzmir'de büyükşehir ve ilçe belediye başkanlıklarından hiçbirinde, sandıktan kadın belediye başkanı çıkmadı.
Sonuçlar, partilerin az sayıda ve kazanma olasılıklarının düşük olduğu yerlerde kadın aday göstermeyi tercih ettiklerini de ortaya koydu.
AKP ve CHP, İzmir'in 30 ilçesinden hiçbirinde kadın aday göstermezken, MHP 25 ilçede seçime girdiği Ankara'da kadın adaysız yarıştı.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Koçak, "Kadınlar yine çok az ve seçilemeyecekleri yerlerden aday gösterildi. 'Erkek demokrasisi'nin bu seçimlerde de değişmediğini görmek üzücü" yorumunu yaptı.
Kadınlar yönetmeyecek
Yeni yerel yönetim döneminde, İstanbul, Ankara ve İzmir'de büyükşehir ve ilçe belediyelerinden hiçbirini kadınlar yönetmeyecek.
Sonuçlarda az sayıda ve kazanma olasılığı düşük yerlerden kadın aday gösterilmesinin etkili olduğunu belirten Koçak, "2004 yerel seçimlerindeki binde biri bile bulmayan (yüzde 0.06) kadın temsil oranı bu seçimlerde de değişmedi. Seçim sisteminde adayların sadece başkan tarafından belirlenmesi gibi son derece anti demokratik bir sistemin devam ediyor olması, erkeklerin erkeklerle, kadınları ikinci planda bırakarak siyaset yapmayı tercih ediyor olmaları sonuçları belirledi" diye konuştu.
14 bin adaydan 400'ü kadındı
KA-DER'in açıkladığı rakamlara göre, 29 Mart yerel seçimlerinde Türkiye genelinde yarışan 14 bin belediye başkan adayının sadece 400'ü kadındı.
Kadın adayların oranının yüzde 3'ü bile bulmadığı seçimin sonuçlarına göre, 81 il belediye başkanlığından sadece ikisi kadın başkanla yönetilecek. Biri ülkenin doğusundan diğeri batısından il yönetimini kazanan bu iki isim, Aydın'da CHP adayı Özlem Çerçioğlu ve Tunceli'de DTP adayı Edibe Şahin oldu.
İstanbul'da büyükşehir belediyesi için kadın aday gösteren parti çıkmazken, Ankara'da DTP ve ANAP, İzmir'de ise sadece ANAP kadın büyükşehir belediye başkan adayı gösterdi. İstanbul'da 39 ilçeden 20'sinde, İzmir'in 30 ilçesinden 16'sında, Ankara'nın 25 ilçesinden 13'ünde hiçbir parti kadın aday göstermedi.
Kazanılamayacak bölgelere kadın aday
AKP ve CHP İstanbul'da ilçelerde sadece birer kadın aday gösterdi. AKP tek kadın adayını CHP'nin güçlü olduğu Beşiktaş'tan gösterirken, CHP'nin de AKP'nin güçlü olduğu Üsküdar'dan kadın aday göstermesi dikkat çekti.
Rakip partinin kalesinde kazanma olasılığı düşük bir yarışa giren AKP Beşiktaş adayı Sibel Fatma Çarmıklı ve CHP'nin Üsküdar adayı Sema Barlın iki büyük ilçede partilerinin kemik oylarını toplayarak, oylarını yüzde 10'un üzerine taşımayı başardı.
Çarmıklı ve Barlın dışında, İstanbul'da yarışan hiçbir kadın aday yüzde 10 sınırına yaklaşamadı. 15 kadın adayın aldıkları oy yüzdesi yüzde 1'in altında kaldı.
Ankara'da sadece AKP Kalecik adayı Filiz Ulusoy ve CHP Nallıhan adayı Meryem Bıçkıcı yüzde 20'nin üzerinde oy alırken, diğer kadın adayların hepsi yüzde 1'in altında kaldı. İzmir'de ise yüzde 11.5 oranında oy alan DTP Menemen adayı Nursel Aydoğan dışında yüzde 10'un üzerinde oy alabilen kadın aday olmadı.
Sonuçlar, partilerin oy potansiyellerinin, dolayısıyla seçilme olasılıklarının çok düşük olduğu bölgelerde kadınları aday gösterdikleri tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.
Sağın kadın adayları sol ilçelere
MHP, İstanbul'da Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi sol seçmenin daha yoğun olduğu ilçelerde kadın adaylarla seçime girmeyi tercih etti. İzmir'de Torbalı ve Konak ilçelerinden kadın aday gösteren MHP, Ankara'da hiç kadın aday göstermeyerek seçimlerde en az kadın adayla yarışan partilerden biri oldu.
İzmir'de kadın aday göstermeyen Saadet Partisi (SP) de İstanbul'daki tek kadın adayı İlknur Karaaslan'ı Mustafa Sarıgül'ün 3. defa kazandığı Şişli'den, modern görünümüyle gündeme gelen Ankara'daki tek kadın adayı Esra Acun'u ise CHP'nin Ankara'daki kalesi Çankaya'dan aday göstermişti.
29 Mart yerel seçimlerinde Türkiye genelinde aldıkları oy oranlarıyla iddialı bir yarış çıkaramayan ANAP, DSP ve LDP üç büyükşehrin ilçe belediye başkanlıklarına en çok kadın aday gösteren partiler oldu.
ANAP, İstanbul'da 7 aday ve Ankara'da biri büyükşehir başkanlığı olmak üzere 5 adayla, en çok kadın aday gösteren parti oldu. İzmir'de ise 7 kadın adayla DSP birinci sırada yer aldı.
Türkiye genelinde biri il, 13 belediye başkanlığını kadın adaylarla kazanarak seçimin en çok kadın belediye başkanı çıkaran partisi olan DTP de üç büyükşehirde en çok kadın aday gösteren partilerden biri oldu. Ancak adaylarının oy oranını yükseltmeyi başaramadı. (GS/EZÖ)