"Zina" tartışmaları, "töre cinayetleri", yeni TCK'nın hazırlık aşaması ve kanunun Meclis'te görüşüldüğü sırada başarılı bir "performans" gösteren kadın örgütlerinden KA-DER, yerel yönetimlerde kadın katılımı ve temsilini artırmayı, kadına duyarlı bir belediyecilik anlayışı geliştirmeyi hedefleyen bir kampanya başlattı.
KA-DER Ankara Şubesi Başkanı İlknur Üstün, kampanyanın 2002 Genel Seçimleri'nden sonra yapılan bir değerlendirme toplantısından sonra doğduğunu anlatıyor:
"Türkiye bir erken yani 'baskın' seçim ülkesi. Siyaseti seçimden seçime ve belli gruplar yaptığı sürece de her seçim biz kadınlar için baskın niteliğinde oluyor. Bu nedenle de yaptığımız bu toplantıda gözümüzü 2004 Yerel Seçimleri'ne diktik ve meseleye kafa yoran kadınlarla bir araya geldik".
KA-DER'in girişimiyle, akademisyenler, kadın aktivistler, uzmanlardan kurulu 6 kişilik çekirdek ekibin zamanla 10 kişiye çıktığını anlatan Üstün, kadının yerel siyasete dahil olma gereği ve yolları üzerine sistematik bir çalışma ve oluşturulmuş politika eksikliğini gidermeyi amaçladıklarını kaydediyor.
Aday olun, adayınızı belirleyin
Yerel seçimlerde 4 milyon kişinin seçileceğini kaydeden KA-DER'li kadınlar, bu kişilerin kentleri, ilçeleri ve mahalleleri yöneteceğini hatırlatarak kadınlara şu çağrıda bulunuyor:
Kadınlar;
Aday olun!
Adayını kendiniz belirleyin!
Kadınları destekleyin!
Mahallemizin, ilçemizin, ilimizin yönetiminde biz kadınlar söz sahibi olalım!
İki yıllık çalışma
2003 yılının Mart ayında Yerel Siyaset Çalışma Grubu'nu kuran bir grup kadının girişimiyle başlayan "Yarın İçin Bugünden Kampanyası" kapsamında, iki yıl boyunca hedef ve stratejiler oluşturuldu, yerel kadın örgütleriyle yerel siyaset alanında faaliyet gösteren bağlantılar kuruldu.
Kampanya'nın yakın tarihli hedefleri şöyle oluşturulmuş:
"Kadın dostu yerel politikalar"ın geliştirilebilmesi için yerel kadın örgütleri ile belediyeler arasında işbirliği zeminleri oluşturmak.
* Seçilmiş bir avuç kadın belediye başkanını desteklemek
* Pilot projeler uygulayıp bunların sonuçlarını yaygınlaştırmak
* Kadınların ve kadın sorunlarının yerel siyasette temsilini artırmak üzere model oluşturmak
Bugüne dek kadınların yerel siyasetin neredeyse dışında olduklarını belirten KA-DER, kadınları "yerel siyasete katılıp kadının sorunlarını çözmek; siyasette vitrin olarak değil, yaşamına sahip çıkmak üzere var olmasının önünü açmak; kadının önüne çıkarılan engelleri aşmak; kadının yaşamdan elde ettiği bilgi ve deneyimi yerel siyasete taşımak; iyi anne, iyi eş, iyi evkadını olmanın yükünü yerel hizmetleri güçlendirerek azaltmak; daha iyi bir yaşam için kurumların değişip dönüşmesine katkıda bulunmak" gibi isteklerini aday olarak ya da kadın adayı destekleyerek yaşama geçirmeye çağırıyor.
Kadın sözü
Şube Başkanı İlknur Üstün'ün bir önerisi daha var: "Ortak bir kadın sözü oluşturmak."
Hazırladıkları broşürler, kitaplar, verdikleri eğitim seminerleri, paneller., forum ve toplantılara, köylerden gecekondulara, meslek sahibi kadınlardan partili olanlara, aktivistlere, sivil toplum örgütü temsilcilerinden bağımsız kadınlara kadar ilginin yoğun olduğunu belirten Üstün, Ankara'da bir de kadın adayların ihtiyaç duyduğu danışmanlık ofisi oluşturduklarını anlatıyor
Üç yılın "eylem planı" hazır
Kadınlar, önlerine koydukları hedefleri tartışmak, çalışma programı oluşturup stratejiler geliştirmek üzere bu yıl 12-13 Mart tarihlerinde Foça'da toplandı.
Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar'ın evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Tunceli, Bartın Kozcağız, İzmir Menemen Seyrek, Giresun Doğankent, Hatay Dörtyol Yeşilköy, Diyarbakır Bismil, Diyarbakır Bağlar (vekili), Mardin Kızıltepe, Mardin Savur Sürgücü, Adana Seyhan Küçükdikili, Van Merkez Bostaniçi, Mardin Mazıdağı ve Ağrı Doğubeyazıt belediye başkanları katıldı.
Toplantıda gelecek üç yıla ilişkin hedefler ve temel faaliyetler şöyle belirlendi:
* Kadın belediye başkanları, en geç 4 ayda bir buluşacak. Başkanlarla Buluşmalar 3. Toplantısı Haziran 2005'te Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in evsahipliğinde gerçekleştirilecek. Bu toplantılara tüm kadın belediye başkanlarının katılımı sağlanacak.
* Kampanya Bülteni çıkarılacak
* Kesinleşen kampanya programı, kadın belediye başkanları tarafından Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi partilere ziyaretler yapılarak tanıtılacak ve destek istenecek. Ayrıca gazetelerin köşe yazarlarına bilgi verilerek, kadın belediye başkanlarının çalışmalarına ve kampanyaya ilgi göstermeleri istenecek.
* Kadın belediye başkanlarının yerelleri arasında, karşılıklı iletişim ve kültürel yakınlaşma sağlamak, birlikteliğin geliştiriciliğini ortaya çıkarmak ve bundan yararlanmak, kadın belediye başkanlarına "görünürlük" kazandırmak üzere ortak projeler geliştirilecek.
KA-DER'in bu kapsamda geliştirmeyi planladığı projeler ise şöyle:
* Kadın Merkezleri projesi
* Kadınlar kadınlarla buluşuyor kültür gezileri projesi
* "Kadınların kentteki/yereldeki var oluşlarına" @ >ilişkin sözel tarih ve çalışma ve sergileri
* "Belediye Meclislerini izleme" çalışmaları projesi
"Henüz işin başındayız. Yapacak çok iş var" diye konuşan İlknur Üstün, "Yarın İçin Bugünden" kampanyasını Türkiye geneline yaymak, Yerel Yönetimler Yasası'na kadın bakışı getirmek" üzere sistematik biçimde ilerlediklerini ve ilk yerel seçimlerde çalışmalarının sonuçlarını almayı umduklarını söylüyor.(AK/EÜ)