Kadın Adaları destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), kuruluşunun 13. yılında Caddebostan Kültür Merkezi'nde "Türkiye'de kadın olmak" konulu bir panel gerçekleştirdi.
Kezban Mutlu'nun yönetittiği panelde Özyeğin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şirin Tekinay "eğitimde", aktivist Benal Yazgan "sivil toplum kuruluşlarında", milletvekili Nur Serter "siyasette", avukat Hülya Gülbahar "hukukta", opera sanatçısı Anais Martin "sanatta" kadın olmayı anlattı.
Kadınlar erkeklerden daha çok çaba göstermek zorunda
Prof. Dr. Şirin Tekinay, Türkiye'de okur yazar olmayan her beş kişiden dördünün kadın olduğunu hatırlattı.
"Ankara köylerinde kadınların yüzde 73'ü, Aydın köylerinde yüzde 69'u, Samsun köylerinde 87'si, Ordu köylerinde 90'ı, Urfa köylerinde yüzde 97'si, Siirt köylerinde 97.5'u okuma yazma bilmiyor" diyen Tekinay, eğitim seviyesi yükseldikçe kadınların oranının da azaldığına dikkat çekti.
Tekinay, Türkiye'deki 130 üniversitede yalnızca 11 kadın rektörün görev yaptığını, yönetim görevlerinde de az ayıda kadın bulunduğunu hatırlatırken "Bu erkek yöneticilerin kadınlardan daha donanımlı olduğu anlamına elbette gelmez. Ancak biz kadınlar, bazı noktalara gelebilmek için çok daha fazla çaba göstermek zorunda bırakıyoruz" dedi.
Kadınlar evlerine çekilmeye başladı
KA.DER Kadıköy Şubesi'nin kurucularından Benal Yazgan 1990'lı yıllarda yüzde 35 seviyesinde olan kamuda çalışan kadın oranının 2000'li yılarda yüzde 23'ler seviyesine gerilediğini belirterek, "Türkiye'de kadınlar evlerine çekilmeye başladı. Buna karşı sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor" diye konuştu.
Yazgan, kadın kuruluşlarına ilgilendikleri konuları kamuya taşıyabilmek ve hükümetlere baskı yapabilmek için daha çok etkinlik örgütleme çağrısı yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Nur Serter, seçimlerde kendi siyasi tercihleri doğrultusunda oy kullanan kadınların oranının dünyada ortalama yüzde 9 olduğunu, Türkiye'de bu oranın daha da düştüğünü belirtti.
Avukat Hülya Gülbahar ise Türkiye'deki hukuki düzenlemeler çerçevesinde kadının durumunu anlattı. Devletin tüm kurumlarıyla cinsiyetçi bir yapılanma içinde olduğunu belirten Gülbahar, siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılması gereken düzenlemelerden söz etti.
Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Anais Martin ise konuşmasında sanatçı kadınların karşılaştıkları güçlükleri anlatırken, "Kadınlar karşılaştıkları güçlükleri dayanışmayla aşabiliyorlar. Bunun için hepimize çok iş düşüyor" diye konuştu. (BB)