* Fotoğraf: Af Örgütü
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Ece Ünver, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
Ünver açıklamasında, kadın haklarının güvenceye alınmasını sağlamak için tüm devletlerin yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi gerektiğin, belirtti:
“2020 yılında da COVID19’un yarattığı koşullara rağmen kadın mücadelesi Türkiye’de ve tüm dünyada ilham verici boyutlarda güçlüydü. Kadınlar, dünyanın dört bir yanında kadın cinayetlerinden kürtaj hakkına, araç kullanmaktan, dilediğince giyinebilmeye kadar pek çok farklı alanda hakları için mücadele etti.”
“Kadınlar yenilgiyi kabul etmiyor”
Ece Ünver Uluslararası Af Örgütü’nün 2021 yılında da kadın hakları için çalışmaya devam edeceğini ifade etti:
“Kadına yönelik şiddet, herhangi bir siyasi veya ekonomik sistemle sınırlı değil. Kadın hakları ihlalleri, kadına karşı şiddet oransal olarak değişiklikler gösterse de ülke, bölge ayrımı olmaksızın devam ediyor.
“Dünyadaki her toplumda yaygın ve sınır veya sınıf tanımıyor. Birçok ülkede kadın hakları aktivistleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini sosyal istikrar ve yerleşik ekonomik çıkarlar için bir tehdit olarak gören bir güç seferberliği ile karşı karşıya.
“Dünyanın bazı yerlerinde kadınların hukuki ve politik kazanımları tersine çevrilmeye, yürürlükten kaldırılmaya veya uygulama noktasında görmezden gelinmeye çalışılıyor. Buna karşılık, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar, kadına yönelik şiddeti ortaya çıkarmak ve buna karşı koymak için örgütlenmeye devam ediyor.
“Yasaların, politikaların ve uygulamaların manzarasında çarpıcı değişiklikler başarıyor. Yenilgiyi kabul etmiyor ve kadınların insan haklarından faydalanabileceği bir dünya için mücadele etmeye devam ediyorlar.”
“İran’da haklarını savunduğu için cezaevinde olan kadınların, Türkiye’de, Polonya’da “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” diyen kadınların, Belarus’ta alanlarda toplanma hakkını savunan kadınların, Amazon ormanlarında toprağına sahip çıktığı için şiddete uğrayan kadınların, Yunanistan’da Moria mülteci kampında sığınma hakkı ihlal edilen kadınların, Fransa’da sığınmacılara yardım ettiği için yargılanan kadınların yanında olacağız, Polonya’da kürtaj hakkı kısıtlanan kadınların haklarını da savunmaya devam edeceğiz.” (AS)