"Cinsel şiddet; kadın değil erkeklik sorunu" diyen Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, bugün Garajistanbul'da yaptığı basın açıklamasıyla Türkiye çapında taciz ve tecavüze karşı kampanya başlattıklarını duyurdu.
Mor Çatı, Amargi, Lambdaistanbul, Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'ndan ve çeşitli kadın örgütlerinden yaklaşık 20 kadının katıldığı toplantıda açıklamayı oyuncu Deniz Türkali okudu.
Ayrıca Platforma Beyoğlu, Katip Çelebi mahallesi muhtar adayı Belgin Çelik ile yazar Ayşegül Devecioğlu da destek verdi.
"Yasaların değil zihniyetin değişmesi gerek"
Türkali, platformun amacını şöyle anlattı:
"Kampanyanın amacı kadınların maruz kaldığı cinsel şiddete dikkat çekmek, cinsel şiddete uğradıktan sonraki süreçte daha çok mağdur olmalarını engelleyecek çözümleri tartışmak ve kadınlara yönelik her türlü cinsel şiddetin ortadan kalkmasına katkıda bulunmak."
Türkali TCK'nin düzenlenmesinde feminist hareketin pek çok kazanım elde ettiğini ancak zihniyetin değişmediğini, bu nedenle cinsel şiddetin de sürdüğünü dile getirdi.
"Ağır yaptırımlar olmasına rağmen sanıklar haksız tahrik gerekçesiyle cezasız kalıyorlar. Mahkemelerin tecavüzcüler yerine tecavüze uğrayan kadınların davranışlarını sorgulayıp yargılaması ve sanıklara ceza indirimi vermesi, cinsel şiddete meşruiyet kazandırmaya devam ediyor."
Türkali zihniyetin değişmediğinin son göstergesi olarak "Adalet Bakanlığında tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsüyle evlendirilmesi uygulamasının yeniden gündeme getirilmesi ve cinsel ilişkiye rıza yaşının 14'e indirilmesi talebi" tartışmalarını örnek gösterdi.
Platform'dan Özlem Çolak tecavüze uğrayan kadınların bir araya gelerek oluşturdukları Taciz Tecavüze Son İnisiyatifi'nin ardından Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'nun oluştuğunu söyledi.
Ayşe Yüksel, dünyada tecavüz kriz merkezlerinin mağdurlara ön yargısız, baskı oluşturmadan, ayrımcılık yapmadan, feminist söylemi merkeze alarak polis, hastane, yargı sürecinde bir daha mağdur etmeden danışmanlık verdiğini aktardı ve ekledi:
"Bizde yurt dışındaki bu modelleri araştırıp Türkiye'de en uygun halinin nasıl olabileceğini tartışıyoruz. Talepleri bir imza kampanyasına dönüştürüp yasalaşması için TBMM'ye götüreceğiz."
Yazar Devecioğlu "Tecavüz edilen kadınlara merhamet gösterdiğim, üzüldüğüm için değil cinsel şiddetin erkek egemen sistemle birebir bağlantılı olduğunu bildiğim için, feminist olduğum için bu platformu desteklemek için buradayım" dedi.
Amargi'den Pınar Selek, taciz, tecavüzün yaşanmaması, dolayısıyla gazetelerde haberlerinin olmaması amacıyla kampanyayı başlattıklarını aktardı.
Toplantıda ayrıca kadın hareketinin tecavüz ve tacize karşı devletten taleplerine dair gazete kupürlerinden oluşan ve tacize, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları olumsuzlukların seslendirildiği bir sinevizyon gösterimi de yapıldı. (EZÖ)
* Fotoğraf ve video: Bawer Çakır