Mektuplarla birlikte, her iki bakana, yasadan çıkartılmasını ve eklenmesini istedikleri ifadeleri içeren bir de rapor sunan TCK Kadın Platformu, yasanın ertelenmesiyle birlikte "kazanılan zamanın" yasadaki kimi eksikliklerin gündeme getirilmesi şansının kullanılması gerektiği kanısında.
Platformun Çiçek ve Akşit'e gönderdiği mektup şöyle:
"Bildiğiniz gibi TCK Kadın Platformu olarak 3 yıldır sürdürdüğümüz 'Kadın Bakış Açısından TCK Kampanyası' sonucunda yeni Türk Ceza Kanunu'nda kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği açısında çok önemli reformlar yapıldı.
Ancak ne yazık ki, yeni TCK'nın kişilerin hak özgürlüklerini korumayı esas alan bakış açısına rağmen, yasada hala namus cinayetleri, bekaret kontrolleri gibi kadının insan hakları ihlallerini meşrulaştıran; gençlerin ilişkilerini cezalandıran; cinsel yönelime dayalı ayırımcılığa göz yuman; ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeler yer almakta.
TCK'nın yürürlüğe girmesi öncesinde önümüzdeki 2 ayda yapılacak çalışmalarda yıllardır yinelediğimiz düzenlemelerin yapılmasını ve yasanın taleplerimiz doğrultusunda değiştirilmesini talep ediyoruz. TCK reformu ancak aşağıda belirttiğimiz değişiklikler yapılırsa amacına ulaşacaktır:
* Bekaret kontrolleri açıkça her koşulda yasaklanmalı ve kadının rızası olmadan genital muayene cezaya tabi olmalıdır;
* Cinsel yönelime dayalı ayırımcılık açıkça suç olarak tanımlanmalı ve yasada dil, din, ırk, cinsiyet vb.ye dayalı ayırımcılığa öngörüldüğü gibi cezalandırılmalıdır;
* 15-18 yaş arası gençlerin rızaya dayalı cinsel ilişkisini cezalandıran düzenleme kaldırılmalıdır;
* Yasal kürtaj süresi 12 haftaya çıkartılmalıdır;
* Müstehcenlik maddesi hak ve özgürlükleri kısıtlamayacak şekilde tanımlanmalıdır;
* Namus cinayetleri nitelikli insan öldürme kapsamına alınmalı ve her tür namus cinayetinde ceza indirimi verilmesi önlenmelidir.
Ekte kalan taleplerimize dair detaylı raporu ve her ilgili madde için istediğimiz değişiklikleri bulabilirsiniz. Sizden ve milletvekillerinden bu erteleme süresini değerlendirerek taleplerimiz doğrultusunda gerekli değişiklikleri yapmanızı bekliyoruz."
Kazanımlar var ama eksik...
1 Nisan'da 81 ilden gelerek Ankara'da toplanan sivil toplum örgütleri, kadın kuruluşları ve belediye temsilcilerinin katıldığı "Bugün, Dün Değildir" başlıklı toplantıda, yeni TCK'de kadınların elde ettiği kazanım ve yasanın eksiklikleri masaya yatırılmıştı.
Toplantıda yeni yasanın kadını birey olarak koruması, evlilik içi tecavüzü cezalandırması, kadınların işyerlerinde tacize karşı koruma altına alınması ve kadın - kız ayrımını reddetmesi kadınlar için büyük kazanımlar olarak değerlendirilmiş, ancak varolan eksikliklerin de altı çizilmişti. Yasanın yürürlüğe gireceği 1 Haziran'a kadar geçecek 2 aylık süre içinde, sorunlu maddelerin bir an önce düzeltilmesi için "ısrarlı" çalışmaların sürdürülmesi kararı alınmıştı.
Platform üyesi kadın örgütleri, TCK ile elde ettikleri kazanımları ve olumsuzlukları illerinde düzenleyecekleri kampanyalarla diğer kadınlara anlatacak.
Kampanyada kullanılmak üzere yeni TCK'yi içeren 2 bin CD ve her il için ayrı hazırlanan afişler de dağıtıldı. CD ve yasaya ilişkin çeşitli fragmanlar iki ay boyunca yerel radyo ve televizyonlarda yayınlanacak.
TCK Kadın Platformu'nun yeni TCK'de yapılmasını istediği değişiklikleri içeren raporunu görüntülemek için tıklayınız.