Bugün Ankaralı kadınlar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Gaziantep milletvekili Fatma Şahin'le görüşecekler. Kadın örgütlerinden, emek örgütlerinden ve demokratik kitle orgütlerinden 100 kadar kadın SSGSS'yi protesto etmek için dün Meclis önünde oturma eylemi yaptılar.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır milletvekili Gülten Kışanak dün kadınların SSGSS'nin geri çekilmesini talep eden 88 imzalı bildirisini önerge olarak Meclis'e sundu, önerge reddedildi.
Dün yapılan eyleme İstanbul, İzmir, İzmit, Eskişehir'den 40 kadın ve Ankara'dan 60 civarında kadın "Tadilat yetmez. Bu yasanın esastan değişmesi dolayısıyla geri çekilmesi gerekmektedir" demek için katıldı.
Kadınlar daha sonra siyasi partilerden kadınlarla Akay kavşağında buluştu, sloganlarla yasayı protesto ettiler, Meclis'e yürüyeceklerini açıkladılar, polis itiraz etti. Kadınlar oturarak kararlılıklarını gösterdiler.
Kadınların gösterisine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana milletvekili Gaye Erbatur katıldı. Polis ve valiyle görüşmelerden sonra kadınların pankartsız olarak Meclis önüne gitmesi ve basın açıklaması yapması kabul edildi.
Meclis Dikmen kapısında basın açıklaması sırasında DTP milletvekilleri Pervin Buldan, Sevahir Bayındır ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul milletvekili Ufuk Uras da kadınlara katıldı. Daha sonra 20 kadın milletvekilleriyle görüşmek üzere Meclis'e girdi.
Kadınlar Buldan, Bayındır, AKP İstanbul milletvekili Güldal Akşit'le görüştüler.
Kadınlar basın açıklamalarında bu yasa tasarısıyla çoğunluğu kadın olan ev-eksenli çalışanlar, gündelikçiler, tarım işçileri, ücretsiz aile işçileri, geliri asgari ücretin altında olanların sosyal güvenlik sisteminin dışında tutulduğunu belirttiler ve taleplerini şöyle sıraladılar:
- Kadın-erkek herkese işsizlik, kaza, hastalık, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde ve tüm kadınlara analık ve doğurganlık hallerinde sosyal güvence sağlanması
- Kadınlara sosyal haklarını babalarından ve eşlerinden bağımsız olarak tanıması
- Kadınlara ev içinde harcadıkları emeğin karşılığı olarak erken emeklilik, cinsiyete dayalı yıpranma payı/fiili hizmet zammı haklarını tanıması
- Kadınların ev içindeki karşılıksız emeğimiz ortadan kaldırılıncaya dek kadınların evdeki çalışmalarının dikkate alınması
- Eşit uygulamalar değil, eşitlik sağlanana kadar geçici özel önlem, pozitif ayrımcılık yapılması (NZ/GG)