İstanbul Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilecek kurultaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerinin, bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının, işçi ve işveren örgütlerinin, valiliklerin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, siyasi partilerin, kadın örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı bekleniyor.
Katılımcı kurum ve kuruluşların sorumluluk ve yükümlülüklerinin tespit edileceği kurultayda, 10 kişilik bir Türkiye İzleme Komitesi seçilmesi ve bu komitenin kurultaydan hemen sonra faaliyete başlatılması planlanıyor.
"Kadın Sorunlarına Çözüm Kurultayı" ile, Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi(CEDAW) ve Pekin ve Pekin+5 Belgeleri esasında "Türkiye'nin somut eylem planı hazırlamasına katkıda bulunulması" hedefleniyor.
"Türkiye'de kadınlar birçok alanda ciddi sorunlar yaşıyor"
"Kadın sorunlarının TBMM, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve medya işbirliğinin yaratacağı toplumsal bir seferberlikle, çözülebileceğine inandıklarını belirten KA-DER Genel Başkanı Ayşe Bilge Dicleli, şunları söylüyor:
"Türkiye, BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığı Önleme Sözleşmesi ve İhtiyari Protokolü'nü imzalamış, ancak uygulama konusunda gereken adımları atmamıştır. Oysa ülkemizde, nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar, çalışma yaşamı, eğitim, şiddete maruz kalma, siyasi temsil ve katılım eksikliği alanlarında çok ciddi sorunlar yaşıyor.
Bu seferberlik, yasa ve yönetmeliklerin hazırlanmasından uygulanmasına, ülkemizin gelişmesini engelleyen, erkek egemen toplumun katı yapı ve alışkanlıkların aşılması için kampanya ve eğitim çalışmalarına dek çok yönlü etkinliklere yer verecek." (GE/NK)