“Siyasi partiler erkekler kulübü gibiler. Göstermelik birkaç kadından fazlasını istemiyorlar. Kadınlara ‘aday olabilirsiniz, eşit koşullarda yarışabilirsiniz’ deniliyor. Adayları, siyaseti bir ‘erkek işi’ olarak sürdürmeye kararlı parti yönetimleri belirliyor. Bu bir demokrasi ayıbıdır.”
Yerel seçim öncesi Kadın Koalisyonu, siyasi partileri eleştirerek mevcut durumun tablosunu çiziyor:
Türkiye’de 3 bin 207 erkek ve sadece 18 kadın belediye başkanı var. Üstelik 18 kadının sadece birisi il belediye başkanı. 33 bin 678 erkek belediye meclis üyesi varken kadın belediye meclis üyelerinin sayısı 799. 3 bin 152 erkek il genel meclis üyesi sayısı yanında kadınların sayısı 56. 18 kadın belediye başkanından 9’u DTP’den, 5’i CHP’den, 2’si AKP’den, 1’i SHP’den, 1’i DYP’den.
"Kota zorunlu"
“Siyasi parti yönetimleri kadınlarla alay ediyor” diyen Kadın Koalisyonu, siyasetteki erkek egemenliğinin rant ekonomisine dayandığını söylüyor.
“Toplumun yarısını oluşturan kadınlar, bu mekanizma nedeniyle siyasette temsil edilmiyorlar. Kadınların siyasette varlığı tehdit olarak görülüyor. Kadınlara geçit vermeyen bu kemikleşmiş yapının çözülmesi için yasal olarak cinsiyet kotasının koyulması zorunludur.”
‘Kota kadınları aşağılar’, ‘Nitelikli, kaliteli kadın bulamıyoruz’ eleştirilerine karşı Kadın Koalisyonu’nun cevabı net:
“50-50 eşitlik istiyoruz. Bu da, ancak, geçici özel önlemlerle, pozitif ayrımcılıkla, kota ile sağlanabilir.”
“Siyasette kadın yokluğu sürdükçe hiçbir partinin adaletten, doğruluktan ve samimiyetten söz etmeye hakkı yok” diyen Koalisyonun talebi siyasi partilerin kadın adayları desteklemesi. (EZÖ)