Sığınaklar açılsın, söz hakkı kadınlara
Uluslar arası standartlara göre, Türkiye'de 9 binin üzerinde sığınak açılması gerekirken, sadece 9 sığınağın faaliyet gösterdiğini vurgulayan kadınlar, Türkiye'de her dört kadından birinin şiddet gördüğüne, pek çok kadının "namus" adına öldürüldüğüne dikkat çektiler:
* Türkiye'de kadına yönelik her türlü şiddetin meşru görülüyor; kadınlar evde, sokakta, işyerinde, okulda, gözaltında şiddete uğruyor.
* Yıllardır erkek egemenliğine ve cinsiyetçiliğe karşı mücadele veriyor, kadınların en temel hakkı olan yaşama hakkımızı savunuyoruz. Ama egemen olan namus anlayışları yüzünden, mezarlıklarda yaşama hakkı ellerinden alınmış pek çok kadın var.
Devletin ve yerel yönetimlerin kadınların güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan kadınlar, devletin "kadına karşı şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirleri almasını; kadın danışma merkezlerinin ve sığınakların bir an önce açılmasını; denetiminin de kadınlara bırakılmasını" istediler.
Büyükşehir'den yanıt var
Sığınak açılması talebiyle 5 Temmuz'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verdikleri dilekçeye yanıt geldiğini belirten kadınlar, bu yanıtın açıklayıcı olmadığını ve kadınların taleplerini karşılamadığını vurguladılar.
"Belediye, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ile yaptığı protokol çerçevesinde, bu vakfın açacağı kadın sığınağının ihtiyaçlarını karşılayacağını belirtiyor. Ancak, basından takip ettiğimiz haberlere göre, bu, özel içerikli bir sığınak. Belediyenin yanıtı açıklayıcı taleplerimizi karşılamaktan uzak ve açık değil." (BB)