"Sendikaların, meslek örgütlerinin tüzüklerinde kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü suç olarak tanımlayan maddeler yok. Biz biliyoruz ki, tüzük ve programda kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanmasına ilişkin maddeler yer almadıkça sendikalarda ve meslek örgütlerinde erkek egemenliği, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık sürecektir."
Sinema Emekçileri Sendikası'nda (Sine-Sen) Tacize Hayır Platformu adına Rahime İldemir, Sine-Sen'de tacize uğradıktan sonra işten çıkartılan bir sendika çalışanının açtığı davanın dünkü duruşmasında bunları söylüyordu.
Davanın üçüncü duruşması dün (2 Mart), Beyoğlu Adliyesi'ndeydi. Platform üyesi kadınlar da tacize karşı seslerini yükseltmek için adliyedeydi. Duruşmada, avukat Eren Keskin, cinsel taciz travma raporunun Çapa Tıp Fakültesi Travma Merkezi'nden istenmesini talep etti. Mahkeme başkanı, talebin incelenmesine ve davanın 22 Haziran'a ertelenmesine karar verdi.
Davayı izleyen kadınlar, duruşmanın ardından bir basın açıklaması yaptılar; sendikaların tüzüklerinde tacizle, tecavüzle, kadına yönelik şiddetle ilgili maddeler yer alana kadar sendikalardaki erkek egemenliğine ve tacize karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söylediler.
Duruşmayı Aksaray Emekli-Sen, Türkiye Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen), Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş), Sine-Sen, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Amargi, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Sosyalist Feminist Kolektif (SFK), Taciz ve Tecavüze Son İnsiyatifi, Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, Galatasaray Üniversitesi Kadın Araştırmaları Platformu, Bağımsız Feministler, Red Grubu ve Emeğin Partisi'nden (EMEP) kadınlar izledi. (BB)