bianet'in yerel ve ulusal basından derleyerek oluşturduğu "erkek şiddeti çetelesi" ne göre 2018 yılında, Aralık ayına kadar erkeklerin 225 kadını öldürüldüğünü hatırlatan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi sundu.
Hatimoğulları, soru önergesinde, sığınakların sayısına dikkat çekti ve bu sayıların açıklanmasını istedi.
"Sığınmaevlerinin kapasitesi yetersiz"
Soru önergesinde şu bilgilere de yer verildi:
"*Avrupa Parlementosu'nun 1998'de çıkarmış olduğu tavsiye kararına göre; her 7500 kişilik nüfus için sığınma evlerinde bir kişilik yer olmalıdır. 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) gereği Türkiye, yeterli sayıda uygun ve kolayca ulaşılabilir sığınağın hazırlanmasını sağlamak üzere gereken yasal düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.
*5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre ise; her 100 bin nüfuslu Belediye, sığınma evi açmak zorundadır. Oysa birçok belediyenin sığınma evi bulunmamaktadır ve sığınma evleri olanların ise kapasitesi çok yetersizdir."
"Çalışanlar eğitim alıyor mu?"
Soru önergesi şöyle:
* "Bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin veri tabanı mıdır? Yoksa neden yoktur ve veri tabanı oluşturmak için çalışmalarınız var mıdır?
* Bakanlığınıza, belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı toplam kaç kadın sığınma evi vardır? Bu sığınma evleri hangi illerde bulunmaktadır? Ve sığınma evlerinin toplam kapasitesi nedir?
* Nüfusü 100 bin üzerinde olan belediyelerin sığınma evi açma zorunluluğu Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Sığınma evi açmamış olan belediyelere yaptırım uygulanmakta mıdır?
* Sığınma evlerinde kalan kadınların bilgilerinin gizli tutulması ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunları önlemek, olası şiddeti engellemek için diğer Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız var mıdır?
* Mevcut sığınaklarda, ŞÖNİM'lerde ve İlk Adım Merkezlerinde çalışan personeller, mesleki eğitimlerinin yanı sıra şiddet mağduru kadın ve çocuklara destek sunabilmek için eğitimler almakta mıdır?
* Başvuru yapmış olmasına rağmen bu hizmetten yararlanamayan ve çocuklarını şiddet ortamında bırakmak zorunda kalan kadınlar olmuştur. Bu hizmetin sağlanabilmesi için denetim mekanizmalarınız var mıdır? Bunun için Bakanlığınız ne kadar bütçe ayırmıştır? Bugüne kadar kaç kadın bu hizmetten yararlanabilmiştir?"
Mor Çatı: 144 sığınak var
Mor Çatı Gönüllüleri Zuhal Güreli ve Leyla Soydinç'in bianet'e verdiği bilgilere göre, Türkiye'de 81 ilde kadın sığınağı var. 76 ilde ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) var, Türkiye genelinde 144 sığınak bulunuyor. Yatak kapasiteleri 3 bin civarında. Sığınaklarda maksimum 6 ay kalınabiliniyor ve kadının çocukların özel bir ihtiyacı varsa ya da ihtiyacı devam ediyorsa bu süre bir yıla kadar arttırılabiliyor ya da bir şekilde daha fazla da kalınabiliyor ama Mor Çatı Kadın Sığınağı'nda süre kısıtı koymuyor.
TIKLAYIN - Mor Çatı: Kadın Sığınakları Feminist İlkelerle Yürütülmeli (EMK)