25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü öncesi kadınlar meydanlara çıkıyor, taleplerini dillendirmeye devam ediyorlar.
Emekçi Kadınlar Komisyonları da İstiklal Caddesi’nde eylem yapacağını duyuran gruplardandı.
Gönderdikleri davetiyede 13:00’de Galatasaray Lisesi önünde olacaklarını belirten kadınlar gecikince lise önündeki sivil giyimli polislerden biri basın mensuplarını eylemin orada olacağını söyleyerek Tünel'e sevk etmeye çalıştı.
Kadınlar Taksim meydanı tarafından geldiklerinde gecikmelerinin sebebini de açıkladılar: "Meydanda polis 'slogan atmayın' diyerek bizi engellemeye çalıştı, sorun çıkardı."
Polisin dolaylı engeli
Eylemi izleyen kadınlar daha önce de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadına şiddet uygulamış polisin, basını eylemi izlemekten, kadınları da İstiklal Caddesi’nde yürümekten alıkoymaya türlü yollarla çalışmasına şaşırmadıklarını ifade ettiler.
"Kadına yönelik şiddet 27 yıldır sürüyor"
Çevik kuvvetin bir tarafta İstiklal Caddesi'nin erkek kalabalığının bir tarafta izlediği eylemde basını yanlış yere sevk etmeye çalışan sivil polis kadınlardan bazılarını kimlik kontrolüne tabi tuttu.
30’u aşkın kadının katıldığı ve erkeklerin döviz açmadan, slogan atmadan destek verdiği kadınlar “Kapitalizm: Kriz, Açlık, Savaş, Yoksulluk, Şiddet. Kadınlar Mücadeleye” yazılı pankart açtılar.
Açıklamayı komisyonlar adına Gülistan Kobatal okudu.
48 yıl önce Latin Amerika’da Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin devletin kolluk güçleri tarafından tecavüz edilerek işkence ile öldürüldüğünü hatırlatan Kobatal, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin evde, fabrikada, cezaevinde, sokakta sürdüğünü söyledi.
Çocuğa cinsel istismardan yargılanan Vakit yazarı Hüseyin Üzmez’in tahliyesininse devletin saldırganı koruma politikasının son örneği olduğunu ifade eden Kobatan kadınların gerek cinsel şiddet gerek yoksulluk ve diğer ezilme biçimlerini yaşamalarının nedeninin kapitalizm olduğunu belirtti.
Basın açıklamasının ardından Kartal İşçi Kültür Evi Tiyatro Atölyesi oyuncuları kadınlar sahneledikleri kısa gösteride öldürülen Güldünya’yı, Pippa Bacca’yı, Uğur Kaymaz’ın annesini ve Bursa’da yanarak ölen kadın işçileri canlandırdılar.
Eylem olaysız sona erdi.
Ankara'da kadınlar alanlardaydılar
Dün de Öğrenci Gençlik Sendikası’ndan (GENÇ SEN) kadınlar Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Genç kadınlar, Pippa Bacca'ya atfen gelinlik giydi, kadına yönelik şiddeti protesto ettiler.
13 Kasım’da taciz ve tecavüze karşı sokağa çıkan Ankara Kadın Platformu, dün de Yüksel caddesi’nde savaşa, sınır içi ve sınır ötesi operasyonlara karşı eylemdeydiler.
Ankara Emekçi Kadınlar Derneği de dün Yüksel Caddesinde “Şiddete hayır” dedi, kadın haklarını koruyan yasalar istedi.(EZÖ)