Buna göre, öğretmen adaylarının Eğitim Fakültelerinde "toplumsal cinsiyet dersleri" almaları talep ediliyor.
Kurultayda, kadınların sendika yönetime katılımının artması için tüzük değişikliği yapılarak yüzde 40 kadın kotasının uygulanması istendi.
Eğitim-Sen'li kadınlar, 163 ülkeden 550 kadın örgütünün düzenlediği ve 2005 yılında tüm dünyada gerçekleştirilecek Dünya Kadın Yürüyüşü'ne de somut taleplerle, her düzeyde katılma kararı aldı.
Savaş politikasına hayır
Farklı illerden gelen 250 kadın delege, kapitalist küreselleşmenin tüm dünyadaki kadınları yoksullaştırdığını, savaşı destekleyen politikaların kadın ve çocuklar için taciz, tecavüz, işkence, aşağılama ve saldırı anlamına geldiğini belirtti.
Kurultayın sonuç bildirgesinde Eğitim-Sen'in kapatılması için açılan davanın kadınları yıldırmayacağı ifade edildi.
2-4 Temmuz arasında gerçekleşen kurultayda kadınlar çalışma yaşamlarındaki sorunları tartıştı, kadına yönelik şiddet konularında sunulan raporların üzerinden çözümler ürettiler.
Şiddet ve tacize uğrayan kadınlara destek
Kadına Yönelik Şiddet Komisyonu'nun açıkladığı rapora göre ABD'de her 15 saniyede bir kadının tecavüze uğradığı, Rusya'da eş şiddeti nedeniyle 15 bin kadının öldüğü, Türkiye'de ise kadınların yüzde 70'nin fiziksel şiddete uğradığına ilişkin veriler yer aldı.
Eğitim-Sen'li kadınlar ise, kadına yönelik şiddeti önlemek için hem sendika üyeleri hem de Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim çalışmaları başlatma, şiddete ve tacize uğrayan, zorla bekaret kontrolü yapılan kadınlara, hukuki ve psikolojik destek sağlama kararları aldı.
Aile içi şiddet, töre ve namus gerekçesiyle işlenen cinayetlere karşı çalışan kadın gruplarıyla ortak politikalar geliştirmek için aktif bir çalışma başlatılacağı sözü verildi.
Kurultaydan çıkan diğer önemli sonuçlar ise sendika yönetimine bildirilen taciz ve şiddet olaylarına karşı cezai yaptırım uygulanması, kadın sekreterliğinin tüzükle güvence altına alınması.
Kadın Kurultayı'na 250 delegenin yanı sıra, akademisyenler, kadın kuruluşları katılımcıları, kadın milletvekilleri, siyasi partilerin kadın üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılarak konuşmalar yaptılar.
Hollanda'daki Eğitimciler Sendikası'nın yanı sıra Hollanda ve Filistin elçiliklerinden temsilciler de toplantılara katıldı.
Kurultayda üç gün boyunca şu başlıklar altında sunumlar ve tartışmalar yapıldı:
Kapitalist Küreselleşme ve Kadın Emeği, Eğitim İşkolunda Çalışan Kadınların Sorunları ve Toplu İş Sözleşmesi Talepleri, Kadına Yönelik Şiddet, Eğitimde Cinsiyetçilik, Olumlu Eylem ve Güçlenme Politikaları.
Kadın kurultayı sonuç bildirgesi
Sonuç bildirgesinde bu başlıklara bağlı olarak şu kararlar alındı:
Kapitalist Küreselleşme ve Kadın Emeği konusunda;
* 2005 Yoksulluğa Karşı Kadın Yürüyüşü'ne somut taleplerimizle katılmaya, örgütün her düzeyinde bu yürüyüşe aktif katılımın örgütlenmesi,
* Genişletilmiş Ortadoğu Projesi ve emperyalist saldırılara karşı Ortadoğu ve Kafkasya'daki eğitim sendikalarının kadın birimleri arasında en kısa zamanda bölgesel bir kadın toplantısının örgütlenmesi,
* Uluslararası sendikal hareketler ve kadın hareketleri ile dayanışmanın geliştirilmesine, ve ortak eylem programlarının oluşturulması.
Eğitim İş Kolunda Çalışan Kadınların Sorunları ve Toplu İş Sözleşmesi Talepleri konusunda;
* Türkiye'de neo-liberal politikalarla, kamusal hizmet alanında yapılan düzenlemelerin eğitim iş kolunda çalışan tüm kadın emekçiler üzerindeki etkilerini görünür kılmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye ve eylem programlan hazırlanması,
* Okul öncesi kurumlarının parasız, zorunlu olmasına, yaygınlaştırılması için yasal düzenlemelerin yapılması,
* İş yerinde yaşanan cinsel taciz şekillerinin tanımlanmasına ve bunlarla ilgili yaptırımların belirlenmesi,
* Kayıt dışı sektörde çalışan kadınlarla eğitim emekçisi kadınların ortak sorunlarına karşı ortak politikaların, eylemliliklerin ve güç birliklerinin oluşturulması,
* Eğitim alanında çalışan kadınların ve öğrencilerin istekleri dışında bekaret ve cinsel ilişki kontrolüne tabi tutulmamasına, böyle durumlarda sendikanın mağdurlara hukuksal ve psikolojik destekte bulunması.
Kadına Yönelik Şiddet konusunda;
* Örgütün, aile içi şiddet ve cinsel taciz konusunda duyarlı hale getirilmesi,
* Töre ve namus cinayetleri konusunda bağımsız kadın hareketiyle birlikte politikalar geliştirilmesine ve işbirliği içinde eylem programları hazırlanması,
* Kurultayın, şiddete karşı duyarlılık geliştirmek için hizmet içi seminerler düzenlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) önerilerde bulunması ve uygulama için zorlayıcı olması,
* Şiddete eğilimli ve sorunlu öğrencilerin topluma kazandırabilmesi amacıyla MEB ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde öğrencilerinin rehabilite edilmesini sağlayacak çalışmalar yapılması,
* Eğitim-Sen'in bu konuyla ilgili olarak MEB ile ortak eğitim materyalleri hazırlaması.
Eğitimde Cinsiyetçilik konusunda;
* 2004-2005 eğitim-öğretim yılı başında eğitimde cinsiyetçiliğe karşı kampanya başlatılması,
* Kız çocukları ve kadınların eğitim hakkını kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması için çaba gösterilmesine,
* MEB'de bir eşitlik komisyonu kurulması ve bu komisyonda Eğitim-Sen'in temsil edilmesi,
* Eğitim fakültelerinde ders programlarına toplumsal cinsiyet dersinin zorunlu olarak konulması.
Olumlu Eylem ve Güçlenme Politikaları konusunda;
* Sendikada varolan kadın sekreterliğinin tüzükle güvence alınması,
* İşyeri temsilciliğinden başlayarak şube ve genel merkez delegeliği ve yönetim kurullarının seçimlerinde her organ için ayrı ayrı hesaplanmak üzere yüzde 40 kadın kotasının uygulanması,
* Sendika yönetimlerine bildirilen taciz ve şiddet olaylarına yönelik cezai yaptırım uygulanması için merkez disiplin kurulu yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi. (ÖG/EÜ)