KA.DER, Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde ettiklerini,5 Aralık 1934'ü takip eden 1935 yılında yapılan ilk seçimde, TBMM'de kadınların temsil oranının yüzde 4,6 olduğunu bildirdi.
KA.DER açıklamasında, 71 yıl sonra, Türkiye'nin nüfusu 75 milyona ulaştığı ama 2002 yılında yapılan genel seçimlerinde parlamentoda kadın temsil oranı yüzde 4,4'de; 2003 yılı yerel yönetimler seçiminde ise, kadınların temsil oranının ancak binde yarımın altında olduğuna dikkat çekildi.
KA.DER açıklamasında, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 71. yıldönümünde Anayasanın 10. Maddesi'nde yer alan "Devlet kadın erkek eşitliğini sağlamakla yükümlüdür" hükmünün, uluslararası anlaşmalarla da pekiştirildiğine vurgu yapılarak, siyasi partiler ve seçim kanununda değişiklik yapılması istendi:
"1985 yılında Türkiye'nin de taraf olduğu -Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinde (CEDAW Sözleşmesi), devletin, ailede, toplumsal yaşamda, çalışma, eğitim ve siyaset alanında kadın-erkek eşitliğini fiilen sağlamak zorunda olduğunu belirtilir.
"Kanunlarda devletin taahhüt ettiği kadın-erkek eşitliğinin fiilen sağlanması ve demokrasinin işlerlik kazanabilmesi için öncelikle Siyasi Partiler ve Seçim Kanununda değişiklikler yapılması gerekmektedir."
Kadınların seçme, seçilme ve yönetime katılabilmeleri için her iki kanunda yapılacak değişikliklerde kotanın göz önünde bulundurulması da KA.DER'in istekleri arasında yer aldı.
KA.DER açıklamasında talepler şöyle sıralandı:
* Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'na yüzde 30 cinsiyet kotası konulması,
* Kadınların, seçilebilecek sıralardan aday olabilmelerinin sağlanması; seçim listelerinin bir kadın, bir erkek diye sıralanması,
* Siyasi partilere devletçe yapılan para yardımlarının en az yüzde 20'sinin parti kadın kollarına bütçe olarak tahsis edilmesi,
* Seçmen kadın, aday kadın ve partili kadınların birbirleriyle iletişimlerinin sağlanması ve geliştirilmesine yönelik değişikliklerin yapılması,
* Parlamentoda kadın-erkek eşitliği komisyonu kurulması ve çalıştırılması,
KA.DER, açıklamasında kadınlara yönelik çalışmalara da bütçeden pay ayrılmasını için kanuni değişikliklerin yapılmasını talep etti.(AD)