İstanbul'da kadınlar Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'nı, sağlıkta ve meme kanseri tedavisinde kullanılan ve metastazı engelleyen bir ilacın kullanım süresinin 52 haftadan 9 haftaya indirilmesini protesto etti.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen yaklaşık 30 kadın, üzerlerinde "Sağlık hakkı", "Tüm kadınlara sosyal güvence", "Güvenceli iş" yazılı iş önlükleriyle bir basın açıklaması yaptı.
"Güvencesiz çalıştırmaya hayır", "Sağlıkta tasarruf ölüm demektir" dövizleri taşıyan kadınlar, kadınların koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve sağlıkta piyasalaştırma sürecinin durdurulmasını istedi.
Fatma Baytak işine geri dönsün
"Sağlık Bakanlığının görevi tasarruf etmek değil bütün yurttaşların sağlık hakkını güvence altına almaktır" diyen kadınlar, Kamu Hastane Birlikleri Tasarısı ile hastanelerin işletme anlayışıyla yönetileceğini, her türlü hizmeti taşerona devredebileceğini hatırlattılar.
Sağlıkta taşeron ve güvencesiz çalıştırmanın da en çok kadınları etkilediğine dikkat çeken kadınlar, Mersin'de hamile olduğu için işten atılan Dev Sağlık İş üyesi Fatma Baytak'ın görevine geri dönüşünün sağlanmasını istediler.
Her mahalleye sağlık ocağı açılsın
Kadınlar, yaptıkları basın açıklamasında herkese parasız sağlık hizmeti verilmesini ve her mahalleye kadın sağlığını merkeze alacak donanıma sahip sağlık ocakları açılmasını istediler:
* AKP iktidarı, tasarının genel gerekçesinde Sağlık Bakanlığı'nı hizmet sunumu yükünden kurtarmak ve sağlığı piyasaya açmaktan söz ediyor.
* Son olarak, meme kanseri tedavisinde kullanılan ve metastazı engellediği için 30 bin hastadan en az dörtte birinin kullanması gereken ilacın kullanım süresi SGK genelgesinde "Erken evre meme kanseri endikasyonunda tedavi süresi 9 haftadır" denilerek 52 haftadan 9 haftaya indirildi.
* Meme kanseri kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin başında geliyor. Sağlıklı bir istatistiğin yapılamadığı Türkiye'de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor.
* Biz kadınlar erken teşhis ve gerekli tedaviyle kurtulabileceğimiz bu hastalıktan, koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanamadığımız için, yeterli mamaografi merkezi olmadığı için, paralılaştırma ve güvencesizlik nedeniyle tedavi olamadığımız için ölüyoruz.
* Bizler, sağlık hizmetinin kadınların sağlık taleplerine uygun biçimde verilmesini; her mahalleye kadınların en kolay ulaştığı birim olarak sağlık ocaklarının kadın sağlığını merkezine alacak biçimde yeterli donanımla açılmasını istiyoruz. (BB)