"Kadın işçiler geleneksel roller çerçevesinde geçici ve ucuz işçi olarak görülüyor. Ataerkil düzenle kar güdüsünün iç içe geçmiş olması kadını çifte sömürüye hapsediyor. Kadın emeğine ucuz ve fazla kar getirir anlayışıyla bakılıyor."
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Sevgi Göyçe emeği değerli görülmediği için kadının ürettiğinin karşılığını alamadığının, iş güvenliği sağlanmadığının altını çizdi. Göyçe'ye göre Bursa'da beş kadının yanarak ölmesine neden olan koşullar böyle.
İstanbul İl Kadın Koordinasyonu Üyesi Funda Ekin'se Bursa'daki kadınların sigortasız çalıştırıldıklarını ve bunun 29 Aralık 2005'te meydana gelen yangınla ortaya çıktığını vurguladı.
Kadınlar Pazar günü basın açıklaması yapacak
"Ölen kadınların ikisi 18 yaşının altındaydı. Sigortalarıysa öldükten dört gün sonra firmada fotoğrafları olmadığı için gazetelerde çıkan fotoğrafları kopyalanarak yapıldı. Çalışma Bakanlığının yeterli denetim yapamadığını düşünüyoruz. Bilirkişi raporlarını verenler hakkında suç duyurusunda bulunulmalı."
"Davanın avukatları temyiz isteyecektir" diyen Ekin, fabrika sahibine verilen 182 bin YTL'lik cezayı protesto etmek için 30 Eylül Pazar günü saat 12.30'da Galatasaray Postahanesi önünde basın açıklaması yapacaklarını anlattı.
"Tekstil atölyelerinde genellikle kadın işçiler çalıştırılıyor. Kadınlar çalıştıkları koşullara uygun ücret almıyorlar. Erkeklerle eşit pozisyonda olmuyorlar, yükselmeleri mümkün olmuyor. 'Eşit işe eşit ücret' talep ediyoruz."
Kadın örgütleri davanın sonucundan rahatsız
Ölen beş kadın işçinin hepsinin sendikasız olduğunu anlatan Göyçe, kadınların vardiya sistemiyle sekiz saatten fazla çalıştırıldığını kaydetti.
"Bu kadınlar çalışma güvenlikleri olmadığı için öldüler. İşi aksatmasınlar ve iş kaybı olmasın diye fabrika kapısı üzerlerine kilitliydi. Yanıcı maddelerin olduğu bir işyerinde iş güvenliği için gereken önlemleri almayan bir patron 182 bin YTL ödeyecek ve meseleyi kapayacak. Dava sonucu bizi ve diğer kadın örgütlerini rahatsız ediyor."
Göyçe hayatını kaybeden bu beş işçinin son olması için kadın işçilerin yoğun olarak çalıştığı tekstil alanında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını istediklerini vurguladı.
"Bu düzeni kadınlar değiştirecek. Yeter ki kadınlarda bir bilinç sıçraması olsun, gelecekleri için örgütlensin."
Ne olmuştu?
Gece çıkan yangında "kaçmamaları için" kilitli bırakılan 15 yaşındaki Ayşe Denizdalan, 18 yaşındaki Sadife Düdüş, 21 yaşındaki Gülden Çiçek, 27 yaşındaki Necla Özveren ve üç aylık hamile 32 yaşındaki Sevgi Sesli hayatını kaybetmişti. Yangında dört işçi de yaralanmıştı.
Şu ana kadar basın açıklamasına destek veren kurumlar şöyle:
KESK, Sosyalist Feminist Kolektif, Halkevlerinden kadınlar, İmece Kadın Kooperatifi, Emekçi Hareket Partisi'nden (EHP) kadınlar, Sosyalist Demokrasi Partisi'nden (SDP) kadınlar, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Tüm İlerici Gençler Dernek'li (IGD) kadınlar, Bağımsız Feministler (GG)