Fotoğraflar: İBB, sağ köşedeki Nurcan Alan'ın fotoğrafı Evrim Kepenek
*Önceki yıllarda İBB’deki kadın yönetici sayısı yüzde 12 iken şimdilere sayı yüzde 28’e çıktı.
* Kadın çalışan sayısı da yüzde 18 oranında arttı.
* İBB tarihinde ilk kez bir kadın Dr. Şengül Altan Arslan, genel sekreter yardımcısı oldu.
* İBB’den önceden kadın çalışanlar hem yönetimde hem de çalışma alanlarında ikinci plandaydı.
* İşe alım süreçlerinde kadınlar açısından pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Mesela zabıtaya 100 personel alınacaksa alınanlardan 50'si kadın.
Bilgiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Nurcan Alan’dan.
Ekrem İmamoğlu’nun İBB Belediye Başkanı seçilmesinin ardından kendisinin bu göreve geldiğini anlatan Alan, kadın çalışanların önce İBB’y sonra İstanbul’u dönüştüreceği görüşünde.
Alan, İBB’nin toplumsal cinsiyet odaklı insan kaynakları politikasını bianet’e anlattı.
“Toplumsal cinsiyet politikası tüm kurumda yaygın”
İBB’de ilk kez bu kadar fazla kadın çalışan olduğunu hatırlatan Alan şöyle diyor:
“İBB’ye geldiğimiz dönemde gerçekten kadın çalışan sayısı da yönetici sayısı da oldukça düşük orandaydı. Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu bu konuya özel ilgi gösterdi. Kadın yönetici ve çalışanlara önem verdi. Kurum genelinde de bu politikalarının benimsenmesini sağladı. Gerçekten öncelikle önceki dönemde yüzde 12 olan kadın yönetici sayısı bu dönemde yüzde 20, 8'lere çıktı.”
“Kadınlar daha dengeli yöneticilik yapıyor”
Alan, kadın çalışanların İBB’de olmasının çalışma hayatını da değiştirdiğini belirterek, şu noktaya dikkat çekiyor:
“Uygulanan pozitif ayrımcılıkla beraber kurumumuzda kadın yönetici ve çalışanlarında daha da artacağı konusunda inancım da var. Kadınların çalışma hayatında olması bu kurumu da dönüştürdü.
“Kadınlar biraz daha detaycı, daha ayrıntıya dikkat ediyorlar. Bir de kadınların bulunmuş olduğu ortamlarda daha çok uzlaşma ve uzmanlaşma oluyor. Kadınların yöneticilikleri bence daha iyi. Kadın yöneticiler tüm çalışanlar arasında dengeyi sağlayabiliyor.
İBB’nin tüm alanlarında toplumsal cinsiyet perspektifi ile hareket ettiklerini anlatan Alan, İBB’nin ortak çalıştığı iştiraklerinde de kadın yöneticiler fark yaratıyor. “Başkanımız geldiği günden beri bu konuyu gündemine aldı” diyen Alan, şöyle devam ediyor:
“Kurum bünyesinde de bu bakış açısı kabul gördü. Mesela zabıta alınacak 150’sinin kadın olmasını istedik. İtfaiyeci alımlarında da kadınlara öncelik verilmesin sağladık.
“Ulaşım alanında çalışan şoförlerimiz var. Kadın adaylar arasından tercihler yapılıyor. Türkiye'de hiç uygulanmayan alanlarda bile artık kadınları görmek mümkün.”
İBB’nin herhangi bir kurumuna veya birimine giden yurttaşların da kadın çalışanları görmekten mutlu olduğunu söyleyen Alan, şöyle diyor:
“Belediyede kadınlar farklıydı, daha da fark yaratacak İstanbul'da yaratacak farkı. Önce belediyede sonra İstanbul'da bu farkı görecekler galiba.”
İBB'de toplumsal cinsiyet eşitliği*İBB 12 Şubat'taki Meclis toplantısında Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı'nı imzaladı. CEMR, 2005'te "Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartını" imzaya açmıştır. Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) Konsey'e üye olduğu 2010'dan bu yana Türkiye'den yirmi beş belediye söz konusu Şart'a imza attı. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı'nı imzalayan yerel yönetimler makul bir sürede (iki yılı geçmemek kaydıyla), bir Kadın-Erkek Eşitliği Eylem Planı'nı yürürlüğe koymayı taahhüt eder. Söz konusu Eylem Planı, imzacı tarafın taahhütlerini yürürlüğe koyabilmesi için gerekli olan öncelik, tedbir ve kaynakların yanı sıra planın uygulanmasına yönelik takvimi ortaya koyar. Eşitlik Eylem Planı hazırlanırken geniş katılımlı bir istişare süreci yürütülür ve Plan'ın uygulanmasına dair kaydedilen ilerleme kamuoyuna düzenli olarak rapor edilir. İmzacı taraflar, Avrupa genelindeki yerel ve bölgesel yönetimlerle, kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek için karşılıklı bilgi alışverişine girmeyi taahhüt eder. |
(EMK)