"Kadınlar yıllarca şiddet görseler de ancak son çare olarak yardım istiyor, sığınmaevinde kalmayı talep ediyorlar. Hemen hepsi ciddi kırıklarla, fiziksel ve psikolojik olarak çok yıpranmış olarak, çoğu kez ölüm tehlikesi altında bize geliyor. Çoğu yaşadığı şiddeti anlatmakta dahi güçlük çekiyor."
Diyarbakır KA-MER'den Nebahat Akkoç, Van Kadın Derneği'nden Zozan Özgökçe ve Batman Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren SELİS Kadın Derneği'nden Harika Peker, "kadınların sudan sebeplerle kendilerine başvurduğunu" söyleyen Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş'a bu sözlerle tepki gösterdi.
Akkoç, sığınmaevlerinin bulunduğu illerin deşifre edilmesini eleştirirken Peker, sosyal hizmetler il müdürlüklerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Kadınların fiziksel şiddetin yanı sıra ekonomik, cinsel ve duygusal şiddetten de mağdur olduğunu hatırlatan Özgökçe ise "Pek çok başvuruda kadınlar yaşadıkları şiddeti ilk anda anlatamazlar. En büyük travmalar unutulur, yıllar sonra ortaya çıkar" diye konuştu.
Akkoç: Kadınlar şiddetin bu kadar farkındalarsa, bu olumlu bir gelişme
"Hangi illerde sığınmaevi olduğunu biz kadın hareketinde çalışanlar bile bilmeyiz, bilinmesini istemeyiz. Diyarbakır SHÇEK ile birçok vakada birlikte çalıştık. Bu vakaların hepsi, çok ciddi şiddet yaşamış hatta ölüm tehlikesi bulunan kadınlardı. Hepsinin hikayesi bizde mevcut.
Ayrıca kadınlar fiziksel şiddetin yanı sıra ekonomik, cinsel, fiziksel şiddet de yaşıyor. Bunlar hepsi kadınların ruhsal ve bedensel bütünlüklerine ciddi zararlar verebiliyor. Kadınlar şiddetin bu kadar farkındalarsa, bu çok olumlu bir gelişme."
Peker: Sosyal Hizmetler'in sığınmaevinde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz
"Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün bakış açısı bizimkinden çok farklı. Bu yıl, SHÇEK'in sığınmaevine gönderdiğimiz kadınların üçü, orada kalmak istemedi. Kadınların psikolojisi, rehabilitasyonu önemsenmiyor. Yönetici bir erkek ve kadın bakış açısına oldukça uzak. Sorunların aşılabilmesi için kadın örgütleriyle işbirliğinin ve uzman kadro sayısının artırılması, kadrolaşmanın önünün alınması gerekiyor."
Özgökçe: SHÇEK'te uzman kadro az, kadrolaşma çok fazla
"Ancak kadına yönelik şiddeti tanımayan, kadınlarla doğru ve gerçek iletişim kuramayan kişiler böyle açıklamalar yapabilir.
Kadınlar fiziksel şiddetin yanı sıra ekonomik, cinsel, psikolojik şiddete de maruz bırakılıyor. Kimi kez psikolojik şiddet kadınları fiziksel şiddetten çok daha fazla incitiyor. Kadınlar kendilerini dışlanmış, aşağılanmış hissediyorlar.
Van'da çok sayıda şiddet olayı medyaya yansıdıktan sonra sosyal hizmetler kadın örgütleriyle işbirliğini artırdı. Bu süreçte SHÇEK bünyesindeki sorunları gözlemleyebildik. Çok az kişi ve kaynakla çok fazla iş yapmaya çalışıyorlar. Uzman kadro sınırlı. Mesleki yeterliliği olmadığı halde politik kararlarla bazı mevkilere getirilmiş insanlar var. Bu da bakış açısı farklıkları yaratıyor, verimli çalışma ortamını engelliyor." (BB)