100’ün üzerinde kadın ve LGBTİ örgütünden oluşan Bu Yasalar Böyle Geçmez Kampanya Grubu, Meclis Genel Kurulu’nda dün gece yarısı onaylanan Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı eyleme çağırdı.
“İsteseler de istemeseler de, biz istemeden geçirseler de #MüftülükYasasıHükümsüzdür diyerek okullarda, sokaklarda, bulunduğumuz her yerde bugün ses çıkarıyoruz” dedi.
TIKLAYIN: Nüfus Hizmetlerinde Değişiklik Yasası’nda Neler Var?
“Kadın vekiller yasa lehine söz almadı, AKP sıraları boştu”
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin; doğum kaydını yazılı belge yerine sözlü beyanla yapılmasının önünü açan ve evlilik aracılığıyla vatandaşlığa geçişte "genel ahlak" kriteri getiren tasarı kamuoyunda yoğun tepki toplamış, kadınlar sokak eylemleri yapmıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuya ilişkin açıklamasında “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demişti.
Bu Yasalar Böyle Geçmez Kampanya Grubu, bugün yaptığı açıklamada “Dün görüşmelerde öncelikle hiçbir kadın milletvekilinin yasa lehine söz kullanmadığını gördük” dedi ve şöyle devam etti:
"İstesek de istemesek de’ geçeceği zaten ilan edilmiş olan bu yasanın oylama sonucu önceden belli olabilir - belki de tam da bu yüzden toplumun tamamını ve özellikle biz kadınların tamamını bu denli ilgilendiren yasa maddelerinin görüşülmesi sırasında AKP sıraları ciddi anlamda boştu.”
“Verilen garantilerin bir anlamı yok”
Kadın ve LGBTİ örgütleri, hükümetin Medeni Kanun’da değişiklik olmayacağına dair verdiği garantinin bir anlamı olmadığını vurguladı:
“Müftülük Yasası'nın nelere mal olacağını toplumun gündemine biz kadınlar mücadele ederek soktuk. Bu yasayı rahat rahat Meclis'ten geçiremediler. İçişleri Bakanı defalarca 'Evlendirme Yönetmeliği'ne, Medeni Kanun'a bir şey olmayacağına' dair garantiler vermek zorunda kaldı. Ama bu garantilerin hiçbir anlamı yok; çünkü hem tüm bu ‘sözlere’ rağmen Evlendirme Yönetmeliği'ni değiştirmek yalnızca Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün hem de bizler en başından beri Diyanet'in medeni hukuk alanına müdahalesinin kendisine karşı çıkıyoruz. Dolayısıyla biz bu tür garantilere değil, kendi mücadelemize güveniyoruz. Haklarımızın teminatının susmayı, kabullenmeyi, itaat etmeyi reddedişimiz olduğunu biliyoruz!”
“Eşitsizliği doğal kabul eden kuruma verilen nikah yetkisini kabul etmiyoruz”
Açıklamada, müftülere verilen nikah yetkisinin kadınlara baskı olarak döneceği, yasal seçeneklerin kullanılmasının toplum baskısıyla engelleneceği ifade edildi:
“Tüm bu ‘garantilere’ rağmen müftülüklere resmi nikâh yetkisi verilmesiyle oluşacak toplumsal ikilik halinin kadınlara baskı olarak döneceğini, yasada seçenek olsa dahi kadınların aileleri ve toplum tarafından seçeneksiz bırakılacağını da biliyoruz. Herkesin birbirine benzemesi ya da sırf benzediği insanlarla aynı çevrede bulunması halini körükleyen bu yasal değişikliğini bedelini ödemek zorunda kalmak istemiyoruz. Kadın-erkek eşitsizliğini doğal addeden, bunu ‘milli ve dini aile yapısı’ diyerek açıkça normalleştiren bir kuruma Meclis tarafından resmi nikâh yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz; bizi duymayan Meclis'e rağmen kadınları da bunu kabul etmemeye çağırıyoruz:
“Hep birlikte #MüftülükYasasıHükümsüzdür diyerek yasa oylaması sürerken – yani saat 14.00’ten itibaren – bulunduğumuz her yerde metni okuyoruz, itiraz ediyoruz, sosyal medyada paylaşıyoruz!” (ÇT)