Seçim sürecinde önce "Meclis'e girmek için erkek olmak şart mı?" ve devamında da "Bu Meclis'e Kadın Şart!" kampanyasıyla gündeme gelen Kadın Adayları destekleme ve Eğitme Derneği'nin (Ka-Der) yeni başkanı, kadın hakları aktivisti, avukat Hülya Gülbahar böyle söylüyor.
Gülbahar, derneğin 80'den fazla kadın kuruluşuyla ortaklaşa hazırlayıp geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve tüm partilerin sahiplemesini istediği Kadın Siyaset Programı 'nı ve siyasette kadın temsilinin artmasının aciliyetini bianet'e anlattı:
"Tüm dünya deneyimleri siyasette kadın temsilinin yüzde 30'un üzerine çıkması halinde kadınların kendi sözlerini söyleyebilecek hale geldiğini gösteriyor. Bu program ütopyalarımızı değil en temel ve en acil taleplerimizi; bunlara getirdiğimiz somut çözüm önerilerini içeriyor. Tüm partilerin kendi programı olarak benimsemesini istediğimiz bu metni birlikte yarattık, birlikte geliştireceğiz."
"Kadınlar ilk üç sıraya!"
Gülbahar, Ka-Der'in çalışmalarının seçimle sınırlı olmayacağını, seçim sırasında ve sonrasında tüm partilerin karnelerini çıkaracaklarını söyledi.
"4 Haziran'da aday listeleri belli olacak ve kadınların gözü şimdi siyasi parti genel başkanlarının üzerinde. Bu anti-demokratik seçim ve siyasi partiler yasaları nedeniyle gayet iyi biliyoruz ki, aslında adaylık konusunda tek karar merci onlar.
Ya, zaten aday adayı oranı olarak yüzde 10'lar civarında olan kadınları daha da eleyecekler ve Türkiye erkek demokrasisi(!) ile 'övünmeye' devam edecek; ya da kendi kontenjanlarından yeni adaylar ekleyerek ve tüm kadınları seçilebilir yerlere, yani listelerin ilk üç sırasına koyacaklar ve şu anki acı tabloyu değiştirecekler."
Seyhan Ekşioğlu'nun Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) aday adayı olması üzerine 27 Mayıs'ta toplanan Ka-Der genel yönetim kurulu Gülbahar'ı başkan olarak seçti.
Kurulun diğer üyeleriyse Semra Aydın, Aysun Sayın, Z. Gülden Anlı, A. Nükhet Eralp, F. İpek Çalışlar ve Elif Aydoğar.
Hülya Gülbahar kimdir?
İzmir'de doğdu; bir yıl Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nda okuduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1984-1988 yılları arasında ansiklopedik yayıncılık, sendikal basın-yayın alanında çalıştı. Kadın Bülteni ve Kadın Postası dergilerinin kurucularından ve yazarlarındandı.
1988 yılından beri İstanbul'da serbest avukat olarak çalışmakta. 1978 yılından beri kadın hareketinde aktivist. Mart Kadın Platformu'nun ve İstanbul Bağımsız Kadın İnsiyatifi'nin kurucu üyesi. 1994-2004 arasında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'nın gönüllü avukatlığını yaptı. Kadın Kurultayı e-posta grubu, Kadınlar Medya İzleme Grubu (MEDİZ) ve Kadın Emeği ve İstihdamı (KEİG) kurucu üyesi; Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı genel kurul üyesi; Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Türk Parlamenterler Birliği Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi üyesi.
Medeni Kanun Kadın Platformu ile Türk Ceza Kanunu Kadın Platformu'nun kurucu üyelerinden biri olarak bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul, Ankara, İzmir barolarında, çeşitli kurum ve kuruluşlarda, Medeni Yasa, Türk Ceza Yasası ve kadın hakları ile ilgili hukuksal düzenlemeler konusunda eğitimler veriyor, konferanslara katılıyor. Yazıları halen, basında, çeşitli dergilerde ve bir kadın dergisi olan Kazete'de ve Feminist Araştırmalar Dergisi'nde yayınlanıyor.
2005 ve 2006'da Kanaltürk'te yayınlanan 'Kadınlar Kulübü' programının danışmanlığını yaptı. 2005'ten beri Açık Radyo'da, içinde "Yaşayan Hukuk" bölümünün de bulunduğu "Hikaye'nin Kadın Hali' Programı'nın hazırlanması ve sunumuna katkıda bulunuyor.(EÜ)