Kadınlar Matinesi Kadın İmecesi girişimi, Salı günleri açık artırmalar düzenleyerek amatör ya da profesyonel satıcıları, uygun ücretlerle çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak isteyen kadınlarla bir araya getiriyor.
Kadınlar Matinesi Mezatı, kadınlara alışverişte piyasaya yardımlaşmaya dayanan bir alternatif sunarak kadınların ekonomik güçlenmesini desteklemeyi amaçlıyor.
Mezatta kadınlar kişisel bakım ürünlerinden antikaya, kıyafetten ev eşyalarına kullanmadıkları her tür eşyayı satabiliyor ve ihtiyacı olanlar ikinci el ürünleri uygun fiyatlara satın alabiliyor.
Kadınlar Matinesi Kadın İmecesi’nin kurucusu Nesteren Şencan Görgülü, bugünkü mezatta bianet’e konuştu. Yardımcısı Yelda Gezer ile birlikte Kadınlar Matinesi Mezatı’nı düzenleyen Görgülü, “Alışveriş yaparken, ihtiyaçlarımızı karşılarken kadınları desteklemek, kadınlarla yan yana olmak mümkün” diyor.
Alıcı da satıcı da kadın
Görgülü, kadınlar arası yardımlaşmaya dayalı bir paylaşım ekonomisi platformu kurmaya neden ihtiyaç duyduğunu ve projenin hayata nasıl geçtiğini şu şekilde açıklıyor:
“Vintage, yarı antika ve antika koleksiyonu yapmak hobimdi. Bir süre sonra da bunları antika pazarında satmaya başladım. Fakat üç yıl önce, özellikle antika pazarında ya da ikinci el pazarında gördüğüm eril zihniyet, eril anlayış, o erkek egemen piyasada kadınların erkeklerin dünyasına bir lütuf olarak alınıyormuş gibi algılandığını görünce bunu değiştirmek için ne yapılabileceğini düşündüm.
“İkinci el pazarında faaliyet gösterecek bir kadın dayanışması kurmaya karar verdim. Alıcının da satıcının da kadın olduğu alanlar kurmak için harekete geçtik.
“Amacımız amatör ya da profesyonel kadın satıcılara yeni satış kanalları açmak. Bu sayede kadınların gelir elde etmesini sağlamak, kadınların güçlenmesine ve istihdamına, paylaşım ekonomisine katkı sağlamak.
Görgülü: “İkinci el, evrene olan borcum”
Üç yıl önce başlayan Kadınlar Matinesi Mezatı’nda açık artırmadan önce katılımcıların getirdikleri yiyeceklerle sofra kurularak sohbet edilen, şarkı söylenen bir sosyalleşme ortamı da kuruluyor. Görgülü sosyalleşmenin mezatta sağlanmak istenen dayanışma ve yardımlaşma önemli olduğunu söylüyor:
“İsmi bir arkadaşım buldu, çok da sempatik bir isim olduğu için ‘Kadınlar Matinesi’ dedik. Bu isim beraberinde bir takım ritüeller de getirdi. Nedir ‘kadınlar matinesi’? Kadınlar eskiden gazinolarda bir araya gelir, yemeklerini götürür, sofralarını kurar, yer, içer ve sohbet ederdi. Biz de buradan başladık. Bu basit ritüeller insana kendini iyi hissettirir, biz de üç yıldır büyük bir disiplinle bu basit şeyleri yaparak yan yana duruyoruz.
“Ben yirmi yıldır ikinci el kullanırım, bu benim evrene olan borcum. Profesyonel satıcılarımız da var ama bir ev kadını kardeşimiz kullanılmayan bir eşyayı burada satıp filesini doldurarak eve gidiyorsa kadın imecesinin en büyük katkısı budur, ilk defa gelir elde eden insanlara gelir kapısı açmaktır.
“Bizim politikamız yan yana durmak”
“İki bin üç bin liralık marka ikinci el ürünler burada 50 liraya satılabiliyor. Yeter ki paran kadına gitsin, o kadın o 50 lira ile kendi ihtiyacını karşılasın.
“Burası tüm kadınlar ve LGBTİ dostlarımız için. Her görüşten insan gelebilir ama kimse kendi görüşünün propagandasını yapmaz. Bütün partilerden, bütün siyasetten öte, kadınların yan yana durması zaten bizatihi politik bir durumdur. Bizim politikamız yan yana durmaktır.”
Sosyal girişim projesi olan Kadınlar Matinesi Kadın İmecesi, Kadın Eserleri Kütüphanesi Vakfı, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, Komşu Kapısı Derneği gibi kuruluşlarla çeşitli projeler gerçekleştiriyor. Girişim Salı mezatları dışında kadınlar arası antika mezatı, garaj satışları, Şişli Belediyesi işbirliğiyle Maçka Parkı’nda açık hava festivali gibi etkinlikler de düzenliyor.
Kadınlar Matinesi Mezatı her Salı Teşvikiye Komşu Kapısı Derneği’nde saat 13.00’ten 18.30’a yapılıyor. (EÖ/HK)
Adres: Ömer Rüştü Paşa Sokak 19-D Teşvikiye Şişli 0212 2590106